Întâlnire Trump-Erdogan la Casa Albă. Declarații prietenoase, dispute nerezolvate

14 noiembrie 2019, 13:05

O întâlnire „minunată și productivă”. Așa a caracterizat președintele Trump întrevederea cu omologul turc. Un subiect sensibil a fost ofensiva turcă din Siria împotriva kurzilor.

Pe de altă parte, liderul american speră ca cei doi aliați NATO să fie capabili să-și rezolve problemele delicate legate de achiziționarea sistemelor de apărare antibalistică S400 din Rusia. Nu s-au obținut rezultate concrete, în pofida declarațiilor prietenoase.

Donald Trump, președintele SUA: „Achiziţionarea de către Turcia a echipamentelor militare sofisticate din Rusia, precum cele S-400, creează unele dintre cele mai serioase provocări pentru noi. Iar noi discutăm constant despre acest lucru.”

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „Am discutat în mod natural despre relaţiile noastre profunde în domeniul industriei de apărare, în principal despre sistemul S400 şi despre programul F35. Nu putem depăşi obstacolele decât prin dialog.”

Washingtonul afirmă că decizia Ankarei de a cumpăra sistemele rusești de apărare nu este compatibilă cu strategia NATO și reprezintă o amenințare la adresa programului american privind dezvoltarea avioanelor de luptă F-35.

Turcia a ignorat avertismentele americanilor legate de introducerea unor sancțiuni și a recepționat în iulie primele baterii din sistemul S400. SUA au interzis imediat Turciei să cumpere avioane F-35.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului: Opt civili ucişi în atacuri turceşti