Întâlnire Macron-Scholz: Franţa şi Germania doresc să fie "pionierii" refondării Europei. Cei doi lideri au promis că ţările lor vor susţine Kievul în mod "neclintit" şi "atât timp cât va fi necesar"

Preşedintele francez Emamnuel Macron a îndemnat duminică Germania, la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee, ca "locomotiva" franco-germană să deviuă "pioniera refondării Europei", relatează agenţiile AFP şi DPA.

22 Ianuarie 2023, 16:02 (actualizat 22 Ianuarie 2023, 16:09) Știrile TVR |
Întâlnire Macron-Scholz / captura Youtube

"Avem o imensă muncă în faţa noastră pentru a ne atinge obiectivul unei Europe mai suverane, mai democratice, mai unite", a spus Macron la o ceremonie a parlamentelor celor două ţări desfăşurată la Universitatea Sorbona din Paris.

Pentru că Franţa şi Germania au pavat calea reconcilierii în Europa în perioada postbelică, acum cele două ţări trebuie să acţioneze ca "pionieri ai refondării şi consolidării Europei", a indicat preşedintele francez.

Aceasta trebuie să însemne, a explicat el, un sistem energetic prietenos cu mediul, investiţii în schimbarea ecologică, creşterea independenţei UE în aprovizionarea cu energie şi dezvoltarea apărării europene, printre altele.

Avem nevoie de o strategie industrială europeană mai ambiţioasă care să protejeze producţia în Europa, precum şi de o strategie "Made in Europe" care să aducă UE în avangarda tehnologiilor viitorului şi a inteligenţei artificiale, a detaliat Macron.

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit şi el despre nevoia unei Europe "suverane" şi a promis că Berlinul şi Parisul vor colabora în această direcţie. Cele două capitale "îşi unesc forţele acolo unde statele naţionale şi-au pierdut puterea de a salvgarda valorile noastre în lume, de a proteja democraţia noastră în faţa forţelor autoritare. Dar şi în competiţia pentru tehnologiile moderne, în securizarea aprovizionării cu materii prime, cu energie", a adăugat Scholz.

Susținere pentru Ucraina

Cât despre sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia, Macron şi Scholz au promis că ţările lor vor susţine Kievul în faţa agresiunii ruse în mod "neclintit" şi "atât timp cât va fi necesar".

După criticile la adresa Germaniei pentru ezitările acesteia de a oferi Ucrainei tancuri Leopard, Scholz a reafirmat la Paris angajamentul ţării sale de a susţine militar Ucraina, "în strâns consens între noi şi cu aliaţii noştri SUA".

"Noi, împreună cu prietenii şi aliaţii noştri, vom scrie un nou capitol în istoria europeană", a susţinut cancelarul german, promiţând că "imperialismul lui (Vladimir) Putin nu va învinge".

După discursurile lor de la Sorbona, Macron şi Scholz au o reuniune în cadrul consiliului de miniştri franco-german, întâlnire anuală care în luna octombrie anul trecut a fost amânată din cauza disensiunilor dintre Paris şi Berlin pe o serie de subiecte cheie, inclusiv energia şi apărarea.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI