Întâlnire la Soci între președinții Rusiei și Turciei. Vladimir Putin și Recep Erdogan au vorbit despre exporturile de cereale și situația din Siria

Trei nave încărcate cu zeci de mii de tone de cereale au plecat astăzi din porturile ucrainene spre Istanbul. Tot astăzi, preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit pe omologul său turc, Recep Erdogan, în stațiunea Soci de la Marea Neagră. Cei doi au vorbit despre criza cerealelor, dar și despre situația din Siria.

05 August 2022, 10:08 (actualizat 05 August 2022, 20:49) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Rusia și Turcia trec la plata parțială a gazului rusesc în ruble. S-a ajuns la un acord în acest sens la discuțiile dintre președinții celor două țări, a declarat viceprim-ministrul Federației Ruse, Alexander Novak, transmite NEXTA TV.

 

 

ACTUALIZARE Rusia ar fi apelat la Turcia ca să-i ofere sprijin în eludarea sancțiunilor occidentale, scrie The Washington Post, citând Direcția Principală de Informații Ucraineană.

ACTUALIZARE Deblocarea exporturilor de cereale ucrainene a fost tema principală a discuţiilor de la Soci între Vladimir Putin și Recep Erdogan, transmite Ora de Știri.

Potrivit liderului de la Ankara, întâlnirea de la Soci deschide o nouă pagină a relațiilor economice dintre Turcia și Rusia. Cooperarea dintre Moscova și Ankara a făcut posibilă și încheierea acordului de la Istanbul, din 21 iulie, prin care se garantează securitatea navelor care transportă cereale din Ucraina, pe Marea Neagră.

RECEP TAYYIP ERDOGAN, preşedintele Turciei: Întâlnirea dintre delegaţiile ţărilor noastre, care a avut loc în Turcia, a fost foarte productivă. Cred că discuţiile noastre vor întoarce o nouă pagină. Turcia are o poziţie importantă pentru a arăta rolul Rusiei în regiune.

La rândul său, liderul de la Kremlin i-a mulţumit lui Erdogan pentru rolul jucat în obţinerea acordului de la Istanbul, care include şi exporturile de alimente şi îngrăşăminte ruseşti.

VLADIMIR PUTIN, preşedintele Rusiei: Transportul a început deja, şi aş vrea să vă mulţumesc pentru acest lucru, dar şi pentru faptul că a fost adoptat, simultan, şi un acord privind exporturile de alimente şi îngrăşăminte ruseşti.

Agențiile de presă notează că Putin şi Erdogan au vorbit și despre situația din Siria, dar și despre livrările de gaze rusești către Europa, prin conducta Turk Stream.

ACTUALIZARE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că întâlnirea sa de vineri, de la Soci, cu omologul său rus Vladimir Putin va deschide o nouă "pagină în relaţiile lor", în timp ce liderul de la Kremlin şi-a exprimat speranţa că va semna un acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia, relatează AFP şi Reuters.

După discuţii politice şi economice "foarte productive" între delegaţiile celor două ţări, Erdogan a spus că întrevederea sa cu Putin de la Soci, în sudul Rusiei, "va deschide o pagină foarte diferită" în relaţiile bilaterale.

Recep Tayyip Erdogan a spus că va discuta cu omologul său rus în special despre evoluţiile din Siria, unde Turcia vrea să lanseze o operaţiune militară împotriva miliţiilor kurde pe care le consideră asociate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

"Să discutăm cu acest prilej evoluţiile din Siria va permite detensionarea regiunii. Solidaritatea noastră în lupta împotriva terorismului este foarte importantă", a subliniat Erdogan.

ACTUALIZARE Președintele rus Vladimir Putin l-a lăudat vineri pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru rolul său în semnarea unui acord de deblocare a exporturilor de cereale ucrainene.

„Cu participarea dumneavoastră directă și cu medierea ONU, a fost rezolvată problema aprovizionării cu cereale ucrainene din porturile Mării Negre. Livrările au început deja. Vreau să vă mulțumesc pentru acest lucru și pentru faptul că, în același timp, a fost adoptat un pachet de decizii privind furnizarea neîntreruptă de alimente rusești și îngrășăminte rusești pe piețele globale”, a spus Putin.

„Pentru multe țări, în special pentru țările în curs de dezvoltare, care se află în pragul unor probleme majore cu alimentele și îngrășămintele, astfel de decizii, care au fost luate cu participarea dumneavoastră directă, sunt foarte importante”, a adăugat Putin.

ACTUALIZARE 15.44 La Soci, în Rusia, a început întâlnirea dintre președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.

ACTUALIZARE 15.00 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost văzut sosind la reședința lui Putin de la Soci, înaintea discuțiilor de astăzi cu Erdogan.

Este a doua discuție dintre cei doi șefi de stat în puțin peste două săptămâni, iar agenda discuțiilor va fi dominată de Ucraina și Siria.

Ultima oară cei doi au discutat faţă în faţă la jumătatea lunii iulie, în cadrul unui summit organizat în Iran.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se întâlnește la Soci, în Rusia, cu Vladimir Putin, după ce săptămâna trecută s-a încheiat un acord de transport de cereale între Moscova și Kiev.

Întâlnirea celor doi lideri are loc în aceeași săptămână în care o primă navă cu cereale ucrainene a putut să plece din Odesa,  a ancorat la Istanbul şi, după ce a fost verificată de reprezentanţi ai Turciei, Rusiei, Ucrainei şi Naţiunilor Unite, a plecat spre Liban.  A fost primul transport de acest fel de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Alte trei nave cu cereale ucrainene au pornit azi din porturile de la Marea Neagră, iar încă una se îndreaptă spre Ucraina pentru încărcare, a anunţat ministerul apărării din Turcia.

VEZI ȘI:  Alte trei nave cu cereale ucrainene au pornit din porturile de la Marea Neagră

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 34°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 29°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 32°C 33°C
BRASOV 26°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI