Întâlnire între miniștrii Apărării și Economiei, pe tema industriei naționale de apărare

Ministrul Economiei și ministrul Apărării
Ministrul Economiei și ministrul Apărării
8 noiembrie 2022, 19:46

„Resursele bugetare asigurate armatei noastre au permis planificarea şi implementarea unui ambiţios program de înzestrare şi de consolidare a capabilităţilor de apărare ale ţării noastre. Am început investiţii serioase în echipamente moderne, în tehnică de ultimă generaţie, în infrastructură la nivelul standardelor NATO, care vor continua într-un ritm şi mai susţinut, conform planurilor deja aprobate. O mare parte din acest efort bugetar se îndreaptă, în mod firesc, către economia naţională, care participă din ce în ce mai mult la implementarea proiectelor majore de înzestrare, dar ne dorim să facem mult mai mult în acest domeniu. Insist pe faptul că, pentru a reuşi să atingem acest obiectiv strategic este nevoie de o colaborare permanentă între ministerele noastre şi asigur echipa domnului ministru Spătaru de întreaga noastră deschidere pentru de a găsi împreună cele mai potrivite soluţii”, a afirmat ministrul Tîlvăr, potrivit unui comunicat transmis de MApN.

În timpul discuţiilor, a fost reafirmată susţinerea MApN pentru implicarea industriei de apărare din România în realizarea capabilităţilor militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în măsura în care aceştia au capacitatea necesară, cât şi prin transferul tehnologic şi realizarea în România a unor produse pentru care nu există capacitatea şi know-how-ul necesare, totul în cooperare cu producători consacraţi la nivel internaţional.

„Întâlnirile în acest format decizional, cât şi la nivel de experţi vor continua, pentru a identifica în mod obiectiv principalele provocări pe care trebuie să le depăşim, dacă dorim să asigurăm industriei naţionale de apărare soluţiile practice şi eficiente de a se conecta la ritmul şi dinamica proceselor de înzestrare a armatei noastre,” a declarat ministrul Tîlvăr.

La rândul său, ministrul Economiei a subliniat unitatea de viziune a celor două ministere în ceea ce priveşte dinamizarea industriei naţionale de apărare. „Ministerele noastre formează o echipă unită şi dedicată împlinirii acestui obiectiv”, a declarat el.

Florin Spătaru a arătat că dinamizarea activităţii agenţilor economici coordonaţi de Ministerul Economiei ţine atât de măsuri de adaptare şi reformare a cadrului legislativ, cât şi de alinierea pe termen mediu şi lung a planurilor de înzestrare ale Armatei României cu strategiile de dezvoltare şi retehnologizare la nivelul agenţilor economici.

În cadrul discuţiilor, la care au participat şefi ai unor structuri cu responsabilităţi în domeniu şi experţi din cadrul celor două ministere, au fost analizate posibilităţile de fructificare la maximum de către agenţii economici din industria naţională de apărare a oportunităţilor oferite de derularea programelor de modernizare şi înzestrare ale Armatei României, în condiţiile ridicării procentului alocat Apărării la 2,5% din produsul intern brut, începând cu anul 2023, din care un procent semnificativ, de peste 25%, va fi dedicat înzestrării cu tehnică şi echipamente noi.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite