Întâlnire fără rezultat. Bancherii și ministrul Eugen Teodorovici nu au ajuns la o înțelegere privind modul de calcul al ROBOR și al taxei pe lăcomie

Ratele la creditele în lei se vor calcula altfel. Posibil chiar și pentru contractele în derulare. Nu vor mai fi în funcție de cotațiile interbancare, ci de tranzacțiile pe un anumit interval. Ministrul Finanțelor le-a făcut bancherilor o serie de propuneri la care așteaptă un răspuns. În funcție de acesta va fi modificată Ordonanță de Urgență 114.

20 Martie 2019, 09:44 (actualizat 20 Martie 2019, 21:20) |
Negocieri pentru un indice ROBOR nou
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Înlocuirea ROBOR-ului cu un indice calculat pe baza tranzacțiilor efective, nu pe cotații, ar urma să le aducă rate mai mici românilor cu credite în lei, spune ministrul Finanțelor. Inclusiv celor care au contracte semnate deja.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: "Ideea e să reducem din costurile de finanțare pe care românii le plătesc la creditele în lei. Între ROBOR-ul la cotații și la tranzacții e o diferență care sperăm să se regăsească la consumatorul final".

Propunerea n-a fost primită cu entuziasm de bancheri, care spun că trebuie să analizeze dacă e posibil să aplice regula și la vechile contracte.

Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor: "E un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al Roborului. Noi credem că trebuie să facem un pas înapoi, să ne uităm cu atenție la ce se întâmplă cu o astfel de abordare, cât timp ai un comportament european cu alte tipuri - Euribor, Libor șamd - și ce ar însemna un model diferit".

Alte schimbări se referă la taxarea băncilor în funcție de cota de piață, nu de Robor. Taxa ar urma să fie de 0,2% pentru băncile mici și dublă pentru cele mai mari. Din baza de impozitare ar putea fi scoase și creditele neperformante. Guvernul vrea să le acorde o bonificație băncilor care dau mai multe credite sau reduc dobânzile. Și să le penalizeze pe celelalte. Raportate la PIB, în România, creditele reprezintă doar o treime din media europeană.

Cristian Pârvan, secretar general, Asociația Oamenilor de Afaceri din România: "Firmele nu vor să se împrumute, pentru că dobânzile băncilor nu sunt atractive, dificultățile de a se împrumuta sunt majore, iar suma creditelor acordate în economie este de 75% din suma depozitelor populației și firmelor".

O nouă întâlnire va avea loc după ce băncile vor trimite ministrului un punct de vedere scris față de aceste propuneri, precum și propriile sugestii de modificare a ordonanței 114.

-----------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE Bancherii nu au ajuns la o înțelegere cu ministrul Eugen Teodorovici privind prevederile din OUG 114. Sunt programate noi discuții zilele următoare.

Propunerea ministrului ca indicele ROBOR, care acum contează la ratele românilor să fie înlocuit cu un alt indice pe baza tranzacțiilor efective, nu pe baza cotațiilor, este un punct nevralgic al discuției.

S-au purtat discuții dacă acest nou indice să se aplice doar contractelor nou încheiat sau și celor în curs de derulare. Ministrul spune că ar trebui să existe acestă posibilitate cu acordul parților.

Reprezentanții băncilor au plecat de la discuții și fac calcule să vadă cum le va afecta activitatea astfel de măsuri. Ei vor da un răspuns în cursul zilei de astăzi, iar mâine dimineață va avea loc o nouă întâlnire.

Este așteptat punctul de vedere al BNR și care este rezultatul întâlnirii de la Ministerul Finațelor dinte bancherii români  și ministrul Eugen Teodorovici pe tema OUG 114, care introduce așa numita "taxă pe lăcomie". Taxa a nemulțumit atât mediul de afaceri cât și pe reprezentanții BNR.

Astăzi a avut loc o a doua întâlnire între bancheri și ministrul Eugen Teodorovici.

Bancherii afirmaseră la începutul întâlnirii că ei nu știu care sunt prevederile privind această taxă pentru că în afară de întâlnirea care a a avut loc la sfârșitul lunii februarie, nu au mai avut niciun fel de discuții cu ministrul.

Autoritățile au afirmat că au găsit deja niște soluții, printre care desprinderea taxei de indicele ROBOR, principala nemulțumire a  BNR, pe de altă parte, spun reprezentanții Guvernului, ratele românilor ar urma să nu mai fie calculate în funcție de ROBOR, ci în funcție de un alt indice pe baza tranzacțiilor efective, nu pe baza cotațiilor, iar acest lucru ar trebui să ducă la o scădere a ratelor românilor.

A transmis pentru Telejurnalul Matinal Luiza Gireadă.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 5°C
IASI 5°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 8°C 9°C
CRAIOVA 8°C 4°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI