Întâlnire Dodon-Putin la Moscova. Dodon le promite oamenilor de afaceri ruşi cetăţenia moldovenească dacă vin cu investiţii

17 martie 2017, 13:26

De când a preluat mandatul de preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon este un oaspete frecvent la Moscova, chiar dacă Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău le-au recomandat demnitarilor să evite deplasările pe linie de serviciu în Rusia.

Este evident că Igor Dodon are uşa deschisă la Kremlin.

La Forumul de afaceri ruso-moldovenesc, Igor Dodon a subliniat că lucrurile au început să se mişte pe relaţia cu Federaţia Rusă. Fructele, legumele, vinurile şi conservele provenite din Republica Moldova revin treptat pe piaţa rusă.

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova: „Am avut o discuţie şi o înţelegere cu Guvernul şi cu Parlamentul că tot ceea ce ţine de crearea locurilor de muncă, tot ceea ce ţine de parteneriatul economic în Est sau în Vest ţine de interesul Republicii Moldova. Aşa că dacă chiar sunt opinii diferite referitor la procesele politice interne – externe, tot ceea ce ţine de economie, tot ceea ce ţine de business, vom avea o poziţie comună”.

De fapt, Igor Dodon a venit cu următorul mesaj la Moscova: daţi-ne voie să revenim cu mărfurile noastre în Rusia şi noi, la rândul nostru, vom oferi condiţii în Republica Moldova pentru mediul de afaceri din Rusia.

Igon Dodon le promite oamenilor de afaceri ruşi cetăţenia moldovenească dacă vin să facă investiţii substanţiale în economia ţării. Acest demers le oferă de fapt investitorilor ruşi un paşaport care permite libera circulaţie în Uniunea Europeană, în condiţiile în care Rusia rămâne sub incidenţa sancţiunilor economice.

_____________________________

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se află la Moscova în a doua vizită de lucru de la începutul anului. Liderul de la Chişinău s-a întâlnit cu Patriarhul Moscovei. Întrevederea dintre Igor Dodon şi Vladimir Putin a început în jurul orei 14:00.

Cu acest gând şi mesaj a venit preşedintele Igor Dodon la Moscova: daţi-ne voie să revenim cu mărfurile noastre în Rusia şi noi, la rândul nostru, vom oferi condiţii în Republica Moldova pentru mediul de afaceri din Rusia!

Preşedintele Igor Dodon a venit la Moscova, axat mai mult pe componenta economică. Pe agenda discuţiilor cu preşedintele Vladimir Putin se află schimburile comerciale, sfera socială – problema cetăţenilor moldoveni care lucrează în Rusia şi, nu în ultimul rând, reglementarea conflictului transnistrean, a transmis corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.

Igor Dodon a prezidat, vineri dimineaţă, Forumul de afaceri ruso-moldovenesc menit dă readucă Republica Moldova pe piaţa din Rusia. AU participat aproape 70 de oameni de afaceri şi firme din Republica Moldova şi Rusia.

Preşedintele moldovean a precizat că, de la prima sa vizită de la Moscova, de la sfârşitul lunii ianuarie, lucrurile au început să se mişte pe relaţia cu Rusia. Astfel, 130 de firme specializate  în producţia de fructe şi legume, 25 de întreprinderi din domeniul viticol şi trei fabrici de conserve au primit dretul de a-şi exporta produsele în Federaţia Rusă.

S-a vorbit mult despre livrările directe între Republica Moldova şi Rusia în ceea ce priveşte produsele alimentare, fără să se mai treacă prin Belarus sau alte ţări terţe, aşa cum se întâmpla atunci când Rusia impunea, din când în când, embargou pe anumite produse moldoveneşti, a mai transmis corespondentul TVR la Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite