Se caută soluții pentru subvenționarea căldurii în această iarnă. Primarul Capitalei solicită un ajutor de un miliard de lei

3 decembrie 2021, 08:43

Primarul Capitalei a discutat cu Ministrul Finanțelor, Adrian Cîciu, cu ministrul Dezvoltării Attila-Zoltán Cseke și cu ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Nicușor Dan, primarul Capitalei solicită un ajutor pentru subvenția pentru gigacaloriei. E vorba de un ajutor de aproape un miliard de lei. Primarul Capitalei spune că a crescut costul de producție și transport al gigacaloriei în București ajungând la peste 900 lei.

După această creștere, prețul total anual pe ce înseamnă încălzire termică în București, nu mai este 1,4 miliarde este 2,7 miliarde. Întrebarea se pune: Cum se împart banii ăștia? Din nou, vorbind aproximativ, propunerea mea a fost ca bucureștenii în loc să plătească în loc de 450, să plătească 800 de milioane, primăria să rămână cu această subvenție, care oricum este mare 950 de milioane și guvernul să plătească 950 de milioane”, a declarat Primarul Capitalei.

În acest moment bucureșteanul plătește doar 164 și primarul a solicitat o majorare a acestuia tarif plătit de populație pentru gigacaloriei la 280 lei,  însă nu a fost aprobată de Consiliul General.

Astfel că restul până la 900 de lei este suportat de primărie prin subvenție. Aceasta înseamnă un efort pe bugetul primăriei aproape două miliarde de lei.

Trebuie spus că bugetul Capitalei este de 5 miliarde de lei și un alt miliard se duce pentru subvenția STB,  prin urmare nu mai rămâne mare lucru pentru investițiile din  Capitală.

Pe 27 noiembrie, Nicuşor Dan afirma că urmează să aibă o întâlnire la nivel de miniştri – Finanţe, Dezvoltare, Energie – pe tema preluării ELCEN de către Primăria Generală, declarându-se optimist că părţile implicate o să ajungă la o soluţie pe acest subiect.

De asemenea, primarul general arăta, într-o postare pe Facebook, că urgenţa Bucureştiului e legată de costul termoficării, în condiţiile în care au crescut preţurile în sectorul energetic şi că „e de dorit un efort comun” al Primăriei, Guvernului şi cetăţenilor pentru a acoperi aceste creşte

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă