Întâlnire crucială la BNR. Teodorovici și Isărescu, discuții pe „taxa pe lăcomie” și ROBOR

4 februarie 2019, 10:10

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, declara la începutul lunii ianuarie că BNR are nelămuriri cu privire la modul în care se aplică taxa pe bănci şi va cere discutarea ordonanței în Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială, pentru că are impact sistemic.

„Principalul element de nemulţumire este că iei o asemenea măsură – s-au mai luat în Europa, nu în toate ţările, în câteva – nu legat de ROBOR, acesta este o ‘inovaţie’, s-a discutat cu industria. Aşa spune şi Constituţia. Aşa spun şi legile României. Deci, discuţi cu industria bancară. La sfârşit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din asta, greu de înţeles mai întâi. Nu? Deci, cred că aceasta este principala nemulţumire şi eu cred că domnul ministru de Finanţe va discuta cu industria în sfârşit, să discute în clar cu ei. Au şi nelămuriri, cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. „, a spus Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă, întrebat cum comentează valul de nemulţumiri faţă de „taxa pe lăcomie”.

El a afirmat că nu a primit nicio invitație oficială din partea Ministerului de Finanţe pentru a discuta despre această taxă, ci s-a cerut instituţiei o analiză de impact după ce ordonanţa a fost dată, deşi în mod normal evaluarea se face înainte.

Ministrul de Finanțe, care participă la ședință, vrea să se discute și pe alte teme cum ar fi ROBOR-ul și limitarea creditării pentru creditele ipotecare destinate populației.

Președintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, dar și Darius Vâlcov, consilierul de stat al premierului Dancilă acuză băncile de înțelegeri pentru manipularea ROBOR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

BNR reacționează după mesajele deepfake cu Mugur Isărescu

Statul va garanta şi anul acesta creditul ipotecar prin programul Noua Casă