Insula Tilos din Grecia va fi exclusiv alimentată cu energie solară și eoliană

20 august 2018, 21:26

Când eoliana din imagini va începe să se învârtă, micuța insula Tilos va fi una dintre primele din Marea Mediterana care va fi sută la sută verde. Cu ajutorul turbinelor de vânt și a unui parc solar, se va asigura necesarul de enegie pentru insula grecească situată între mai cunoscutele destinații Rhodos și Kos.

Spyros Aliferis, Eunice Energy Group: „Elementul inovator al proiectului sunt bateriile, cum este stocată energia. Energia eoliană şi solară va fi păstrată în baterii pentru a putea fi folosită atunci când este cerere mare”.

De exemplu, noaptea, pe timpul iernii sau în sezonul estival, când populația insulei crește și de 10 ori, de la 400 la 4 mii de oameni. Proiectul este finanțat în cea mai mare parte din bani europeni, iar bateriile sunt creația cercetătorilor de la 2 universități din Grecia și Anglia.

Maria Kamma, primarul insulei: „Am fost impulsionaţi în acest proiect de credinţa în energii regenerabile, dar şi în capacitatea noastră de a elimina dependenţa de combustibili fosili, care sunt foarte dăunători mediului”.

Până acum Tilos se alimenta de la o centrală pe motorină din insula vecină Kos. Acum va putea în curând să se ridice la renumele de insula verde, dobândit deja prin faptul că cea mai mare parte a uscatului este zona protejată. Alimentarea exclusivă cu energie regenerabilă a Insulei Tilos va începe până la sfârșitul acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Grecia a oficiat prima căsătorie între persoane de acelaşi sex