Insula Belina, un paradis în paragină, în loc de complex turistic

25 mai 2020, 18:01

Insula Belina este situată în albia Dunării, la o aruncătură de băț de orașul Turnu Măgurele.

Aici trebuia construit un complex turistic, cu tabere de vară pentru elevi, pensiuni, aquapark și piste pentru biciclete.

În realitate însă, acest lucru nu s-a întâmplat.

După ce insula a trecut în administrarea TelDrum, firma apropiată de Liviu Dragnea, au apărut, în schimb, o clădire cu etaj, un foișor, pontoane de pescuit și un grătar.

Costel Alexe, ministrul Mediului: Toate aceste bunuri imobile construite fără autorizație de construcție vor fi expertizate tehnic, vor fi inventariate. Evident dacă aceste construcții de aici nu respectă legea sau reglementările de mediu este luată în calcul și demolarea lor.

Imobilele sunt acum sub lacăt și se degradează pe zi ce trece. Ar fi fost folosite doar de un cerc restrâns de politicieni și oameni de afaceri, spune ministrul.

Costel Alexe, ministrul Mediului: Vă las pe dumneavoastră și pe toți românii să-și imagineze cine sau care erau cei care aveau prilejul să aterizeze aici cu elicopterul.

Drumurile de acces sunt într-o stare foarte proastă.

Insula Belina și Brațul Pavel au revenit în posesia statului român în 2018, după patru ani în care a fost în gestiunea companiei TelDrum și a unei persoane private.

Dar procesul verbal de predare-primire prin care s-a realizat transferul înapoi către Apele Române a fost semnat abia săptămâna trecută. Părțile implicate vorbesc de tergiversare.

Dan Cristescu, președinte, Consiliul Județean Teleorman: De un an și jumătate Consililul Județean a tot făcut adrese. Există un dosar întreg în acest sens. Noi doream că imediat după ce am emis hotărârea Apele Române să preia Insula Belina și Brațul Pavel.

Ervin Molnar, director general, Administraţia Naţională Apele Române: Va rămâne în administrarea noastră. Acum ce se va întâmpla ulterior că se va închiria sau se va decide să se facă altceva aici vom vedea.

Localnicii din comuna vecină Seaca speră ca zona, cu un potențial turistic uriaș, să fie pusă în valoare.

Contactați de Știrile TVR, reprezentații TelDrum nu au oferit un punct de vedere până la difuzarea acestei știri.

În noiembrie 2013, Guvernul Ponta a trecut Insula Belina și Brațul Pavel la Consiliul Judeţean Teleorman, pentru dezvoltare turistică.

În februarie 2014, Consiliul le-a închiriat firmei TelDrum, apropiată de Liviu Dragnea. Iar zona a fost închisă pentru public.

Cazul a fost cercetat de DNA și trismis în instanță. Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării și mai târziu, vicepremier, este acuzată de abuz în serviciu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite