Insula Șerpilor, din nou liberă. Vasile Dîncu: Pentru noi e un lucru bun, fiindcă putea fi folosită în orice fel de către Rusia

1 iulie 2022, 18:53

Forțele ucrainene plănuiesc restabilirea controlului asupra Insulei Șerpilor. Deocamdată, nu au ajuns aici militari, zona fiind controlată cu armament, rachete și trupe aeriene. Se estimează că în scurt timp navele cu cereale vor trece în siguranță prin apele teritoriale.

Volodimir Zelenski: „Insula Şerpilor este un punct strategic şi schimbă semnificativ situaţia în Marea Neagră. Încă nu garantează siguranţa, faptul că inamicul nu se va întoarce. Dar limitează deja în mod semnificativ acțiunile ocupanților. Pas cu pas, îi vom alunga din marea noastră, de pe pământul nostru, din cerul nostru.”

Insula Șerpilor se află la 45 de km de România. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat implicațiile retragerii rușilor din acest punct strategic: „Pentru noi este un lucru bun, pentru că e o amenințare strategică. Insula Șerpilor putând fi folosită în orice fel de către Federația Rusă. Eu nu cred că este o formă de generozitate a Rusiei, care vrea să lase mai liber exportul de cereale. Eu cred că, în acest moment, Rusia, în fața atacurilor repetate ale Ucrainei cu armament modern asupra navelor din această zonă și asupra instalațiilor de pe Insula Șerpilor, nu a mai putut susține acest punct strategic important.”

La o zi de la retragerea rușilor de pe Insulă, au avut loc atacuri cu rachete asupra regiunii Odesa.

Rachetele au fost lansate de pe un avion din Marea Neagră și au provocat victime și distrugeri masive asupra unor clădiri și a unor tabere de vacanță.

Zeci de oameni au fost răniți. Echipele de salvare au căutat supraviețuitori printre dărâmături împreună cu localnici, întrucât o rachetă a lovit un bloc cu 9 etaje. Au fost identificați cel puțin 40 de supraviețuitori. Moscova a negat că ar fi atacat blocul cu apartamente. În parlamentul de la Kiev s-a ținut un moment de reculegere. Atacurile au avut loc la câteva ore după ce NATO a promis sprijin pe termen lung Ucrainei, la finalul summitului de la Madrid.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite