Institutul pentru Studierea Holocaustului, îngrijorat că la nivelul UDMR „se aglomerează mesajele care disculpă opiniile rasiste ale lui Viktor Orban”. După Kelemen Hunor și Tanczos Barna, derapaj al deputatului Zakarias Zoltan

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor
18 august 2022, 17:13

Liderul UDMR Kelemen Hunor a încercat să scuze declarațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, susținând că „este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie”, dar și că „amestecul interrasial, relaţiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor”.

Apoi, ministrul UDMR al Mediului, Tanczos Barna a evitat să condamne declarațiile premierului Ungariei, într-o conferință de presă, spunând că „punctul nostru de vedere a fost exprimat de domnul președinte Kelemen și în momentul de față nu exprimăm un alt punct de vedere în ceea ce privește declarațiile de la Tușnad”.

Ulterior, deputatul UDMR Zakarias Zoltan a declarat, la B1 Tv, miercuri seară, că „nu suntem de acord să se impună o amestecare cu o altă cultură din afara culturii europene. Asta e simplu”, luându-i apărarea lui Viktor Orban. Totodată, Zakarias Zoltan a mai spus și că (declarațiile, n.r.) „nu au fost rasiste . Eu am spus că din punctul meu de vedere nu a fost un discurs rasist. De vreme ce că nu îl consider rasist, nu am de ce să mă disociez.”

Institutul pentru Studierea Holocaustului din România și-a „exprimat îngrijorarea pentru faptul că într-un interval scurt de timp, la vârful unuia dintre membrii coaliției de guvernare se aglomerează mesajele care disculpă opiniile rasiste din luna iulie ale PM Ungariei, Viktor Orban, aflat într-o vizită privată la Băile Tușnad.

În timp ce fostul lider al UDMR a îndemnat la distanțare, actualul lider, un ministru și un parlamentar se poziționează net de partea lui Viktor Orban. Mai mult, prin cele transmise public, pare că „toarnă și gaz pe foc”.

De exemplu, a afirma în 2022 că „nu suntem de acord să se impună o amestecare cu o altă cultură din afara culturii europene. Asta e simplu” este o declarație deschisă de respingere a persoanelor originare de pe alte continente.

Credem că astfel de mesaje pun democrația în pericol. Amintim că rasismul, alături de antisemitism și xenofobie, a fost instrumentul ideologic care a dus la exterminarea evreilor și romilor de către Germania și aliații ei, printre care România și Ungaria.

Condamnarea rasismului și a xenofobiei este o datorie pe care o avem față de victimele Holocaustului. Elie Wiesel spunea: „Amnezia nu aduce nimic bun. Amintiți-vă astfel încât trecutul meu să nu devină viitorul vostru!”

Reamintim că, la Băile Tușnad, în 23 iulie, la Băile Tușnad, Viktor Orban a declarat, între altele, că „de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

Președintele Iohannis a condamnat declarațiile, spunând că„este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor” și a cerut explicații în cadrul coaliției de guvernare. Pe surse, în presă a apărut informația că liderul UDMR Kelemen Hunor și-ar fi menținut poziția pe care a exprimat-o și public față de declarațiile lui Orban.

 

Citiți pe această temă și:

Tanczos Barna, încolțit de ziariști pe subiectul poziției UDMR față de declarațiile lui Viktor Orban: Nu exprimăm un alt punct de vedere. Toate finanțările care vin de la Budapesta sunt legale

Declaraţiile lui Viktor Orban și reacția UDMR tulbură apele în coaliţia guvernamentală

Alexandru Muraru: Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX. Voi sesiza CNCD

Reacții în lanț după afirmațiile lui Viktor Orban la Băile Tușnad. Kelemen Hunor, liderul UDMR: Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Mașinile fabricate în România cuceresc piețele europene

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă