Au trecut 100 de ani de frământări istorice și 25 de când Institutul pentru Studierea Totalitarismului încearcă să facă lumină în trecutul mișcării de rezistenţă a României. Aniversarea a avut loc în Aula Academiei Române, într-o ceremonie solemnă dedicată martirilor care şi-au dat viaţa în închisorile bolşevice, înființate la noi în primii ani ai comunismului.
Ceremonia a început cu imnul și rugăciunea, singurele alinări ale sfinților închisorilor comuniste din anii 50-60.
La un veac de la Unirea din 1918 și la un pătrar de existență academică, Institutul pentru Studierea Totalitariasmului este încă preocupat de ororile regimului comunist, într-o societate interesată tot mai puțin de aflarea adevărului.
La 90 de ani de viață, Radu Ciuceanu este unul dintre puținii supraviețuitori ai închisorilor comuniste, după 15 ani de temniță grea.
În timpul torturilor și a lungilor ore de carceră, susține că Isus i-ar fi spus că trebuie să-și poarte crucea.
Radu Ciuceanu a fost arestat în 1949. Era student la Medicină și făcea parte din Mișcarea Națională de Rezistență, lupta împotriva ocupației sovietice.
Timp de doi ani a făcut legătura cu grupurile paramilitare din munții Retezat, Valea Cernei și Cozia.
A transportat armament, muniție și materiale de propagandă. A fost supus reeducării la Pitești și mai apoi a trecut prin toate închisorile grele.
În martie 2010 a câștigat în instanță despăgubiri de 600.000 de euro de la statul român pentru chinurile îndurate în temnițele comuniste.