Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, o istorie de aproape 150 de ani

Institutul Matei Bals, afectat vineri de un incendiu de proporții în care și-au pierdut viața patru persoane, este principalul institut de boli infecțioase din România și unul dintre cele mai mari spitale în care sunt tratați pacienți cu COVID.

29 Ianuarie 2021, 08:27 (actualizat 29 Ianuarie 2021, 11:22) |
Incendiu la Institutul Matei Balș - Dorin Chiotea transmite de la fața locului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Clădirea în care a avut loc incendiul era construită în 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere. Ultima linie de oxigen a fost montată în luna decembrie.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat vineri că Institutul Matei Balș este unul dintre spitalele care au beneficiat de o finanțare robustă în ultimii ani.

Institutul Matei Balș, principalul institut de boli infecțioase din România, a luat ființă în urmă cu 141 de ani.

Are 690 de paturi și a trecut în ultimii ani printr-un proces de informatizare și dotare ale secțiilor.

Institutul are în dotare șase secții clinice pentru adulți și două pentru copii, modernizate și dotate, dar care funcționează în clădiri foarte vechi.

Până în luna decembrie, „Matei Balș” a fost condus de către Adrian Streinu Cercel. Acesta a demisionat după ce a fost ales senator din partea PSD. Cercel a declarat vineri ca avizele Institutului „Matei Bals” „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”.

În prezent, Institutul Matei Balș este condus de dr. Maria Nițescu.

Istoricul institutului Matei Balș

În anul 1880  se construiau primele baraci de izolare a bolilor contagioase in cadrul Spitalului “Colentina” al Eforiei Spitalelor Civile, asezamant ce exista déjà din anul 1864. Cele cateva baraci initiale s-au transformat în două pavilioane 14 ani mai tarziu. Acestea aveau initial o capacitate de 40 de paturi.

În 1921 se construieste si pavilionul III cu încă 25 de paturi și astfel ia naștere cel mai vechi spital de boli contagioase, din țară.

În 1938 se infiinteaza displina de boli contagioase precum si clinica cu aceeasi specializare, din cadrul Facultății de Medicină;

Se constituie nucleul “scolii de boli infectioase de la Spitalul Colentina” avand drept trasatura esentiala imbinarea cretoarea a diagnosticului clinic cu cel de laborator.

În 1935 se înființează în aceeași incintă și secția de boli contagioase copii, ce va fi condusă de doctor docent Aurel Stroe și ulterior de Prof. Dr. Silvia Bruckner, fiind și în prezent singura Cinică de boli infecțioase pentru copii din țară.

Povestea celui a cărui nume sta astăzi pe frontispiciul unității spitalicești, Matei Bals, începe in 1941, odatăcu preluarea de către acesta a conducerii “secției de contagiși adulți”.

Principala preocupare a profesorului Bals a fost lupta pentru diagnosticul și terapia etiologica a infecției.

El este intemeietorul școlii moderne românești de bacterologie clinica, laureat al Premiului de Stat clasa I, pentru descoperirea nitrofuranului și aplicarea lui în febra tifoidă.

Cinci decenii, între 1950 și 2000, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Colentina a devenit o unitate spitaliceasca de renume, cu peste 700 de paturi, numeroase laboratoare, trei clinici si 100 de paturi pentru o sectie militara.

De la cele două pavilioane inițiale s-a ajuns la șase. S-au înființat laboratoare de învățământ și cercetare pe fiecare etaj, pentru ca medicii și cursanții să poată efectua zilnic analize curente sau de urgenta dar si tehnici noi în bacterologie și virusologie.

În 1999 se înființează Institutul de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Bals” un moment important ce a asigurat continuitatea prestigioasei “Școli de Boli Infecțioase de la Spitalul Colentina”.

Cercetarea științifică în domeniul infecțiilor constituie una dintre acțiunile importante ale institutului. Aceasta vizează dezvoltarea și eficientizarea sectoarelor de Imunologie, Biologie celulara, Genetica moleculara, Epidemiologie, Hepatologie, Cardiologie , Imunologie precum precum și studiul afectării neuro-cognitive și somatice în infecția HIV/SIDA.

Iulie 2007 este data de naștere a Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Bals”, prima unitate sanitară de stat certificată ISO 9001/2000 pentru calitatea serviciilor oferite.

În prezent, Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” (INBIMB) are  690 de paturi si dispune de o platforma tehnică deosebită, la standarde internaționale.

Institutul este complet informatizat la nivel de laboratoare, secții clinice, farmacie, contabilitate, administrație.

Astăzi există șase secții clinice pentru adulți și patru pentru copii, două secții de terapie intensivă (adulți și copii) și două secții de spitalizare de zi (adulți și copii).

Există, de asemenea, un pavilion special construit, în care se găsește secția de imunodepresie copii cu un compartiment de monitorizare și evaluare a infecției HIV/SIDA în România. Tot în incinta Institutului se află și singurul centru Antirabic din București și Ilfov.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI