Institutul Național al Patrimoniului a organizat Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice 2022 – Inovație, abordări și provocări în protejarea patrimoniului cultural

Institutul Național al Patrimoniului a organizat Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice 2022
Institutul Național al Patrimoniului a organizat Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice 2022
15 decembrie 2022, 13:24

An de an, conferința reunește personalități ale domeniului, specialiști si experți ai Institutului Național al Patrimoniului pentru a participa la discuții, prezentări și dezbateri de actualitate pentru viitorul moștenirii culturale. În decursul celor patru zile, vor fi abordate teme, cu miză importantă, pentru cercetarea, monitorizarea, restaurarea, conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural românesc.

Prezent la eveniment, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a salutat demersurile făcute de Institut în decursul acestui an și a discutat despre importanța protejării, conservării și valorificării tezaurului cultural, cât și despre nevoia de soluții în ceea ce privește atragerea de fonduri pentru patrimoniu și din alte surse, inclusiv din domeniul privat. „Trebuie să găsim o formulă de funcționare între specialiști și investitori, între oricine și oricui îi pasă de patrimoniu, astfel încât să găsim o soluție de conservare prin dezvoltare. Conservare și atât nu mai funcționează! […] Avem foarte multe de făcut în înțelegerea importanței patrimoniului, poate să devină un domeniu de securitate națională, dar și în ceea ce privește zona de colectare de fonduri pentru patrimoniu din domeniul privat.„, a declarat Ministrul Culturii.

Oana Zaharia, directorul interimar al Institutului Național al Patrimoniului, a amintit prioritățile Institutului pentru anul viitor, dar și datoria de a continua misiunea de protejare și salvgardare a patrimoniului cultural. „Patrimoniul, cultural și natural, nu este numai o resursă inepuizabilă, ci și o resursă strategică, iar protejarea sa trebuie să facă parte din orice proiect de țară. […] Programul Național de Restaurare este prioritatea zero pentru echipa noastră! Totodată, pe lista de priorități discutăm și despre poziționarea Institutului ca factor de echilibru și progres în domeniu, despre schimburi de practici și proiecte comune cu instituții internaționale de profil, despre implementarea sistemului Four Clover, cât și despre implementarea țintelor de dezvoltare durabilă în toate domeniile care sunt subsidiare patrimoniului național.”, a spus Oana Zaharia.

De asemenea, au luat cuvântul și Marin Țole, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Andrei Alexandru, secretar de stat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, academicienii Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, și Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, dar și Ciprian Olinici, consilier patriarhal coordonator.

Mesaje înregistrate au fost transmise pentru această zi de Excelența Sa, doamna Simona Mirela Miculescu, ambasador al Delegației Permanente a României la UNESCO, și de către atașatul cultural al Ambasadei Statelor Unite al Americii la București, William O’Connor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite