Institutul ”Cantacuzino” a trecut, oficial, în subordinea MApN. Ministrul Fifor: Vaccinul antigripal va fi produs în 1,5-2 ani

Legea prin care Institutul Cantacuzino a trecut în subordinea MApN a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis. Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a vorbit despre  planurile pentru repornirea producției de vaccinuri și cum va fi reorganizată instituția.

10 Ianuarie 2018, 10:10 (actualizat 10 Ianuarie 2018, 20:21) |
Planuri noi pentru Institutul Cantacuzino
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Legea prin care Institutul a trecut în subordinea MApN a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis. Din acest moment, se pot aplica planurile pentru repornirea producției de vaccinuri. Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a susținut o conferință de presă la sediul Institutului Cantacuzino, în care a explicat cum va fi reluată activitatea Institutului.

VIDEO
Planuri MApN pentru Institutul Cantacuzino
Iată principalele declarații ale ministrului Apărării:

- Ne preocupă ca Institutul să-și continue activitatea de cercetare, în primul rând. Cred că cea mai mare problemă a instituției este că foarte mulți specialiști au ales să plece. Problema resursei umane ne îngrijorează și ne obligă să luăm soluții foarte rapide. Nu este ușor să formezi un cercetător în domeniul acesta, un specialist, și cu atât mai puțin nu este ușor să-l atragi să revină în sistemul acesta de cercetare.

-Avem o schemă de personal aprobată în jurul numărului de 1075 de funcții și anul acesta vom porni, cu un memorandum pe care vom dori să îl ducem în guvern, cu 200 de funcții pe care dorim să le scoatem la concurs. Acestea sunt defalcate pe specialități și pe nevoile institutului în momentul de față. Nu mă refer doar la personal care să lucreze în linia de producție a institutului, dar mă refer cu precădere la specialiști. Avem o discuție foarte aplicată la minister, cu colegii de la institut, de la Ministerul Educației, de la Ministerul Sănătății, astfel încât să găsim cea mai bună posibilitate de a readuce în sistem tineri cercetători, oameni care poate au ales să părăsească această instituție.

- Totodată ne preocupă foarte mult ca laboratoarele de referință să redevină laboratoarele de top ale României. Și pentru asta e nevoie de infuzie de personal, finanțare serioasă și investiții în infrastructură. Toate le vom face începând cu primăvara acestui an.

- Continuăm și componenta de învățământ pe care o are Institutul. În parteneriat cu UMF, cu orice altă instituție medicală de învățământ din țară, dorim să continuăm această colaborare. Dorim să continuăm să formăm aici viitorii specialiști în domeniu prin activitatea pe care cadrele didactice ale UMF o desfășoară în acest institut. Ne dorim să avem o schemă foarte bine balansată, împreună cu UMF, vizavi de specialiștii pe care urmează să îi pregătim. Urmează să gândim modul în care vom organiza locurile la rezidențiat începând cu această toamnă, astfel încât că acoperim și nevoile institutului. Vom avea discuții cu cei care termină rezidențiatul în specialitate anul acesta și dorim să oferim locuri de muncă aici, în cadrul institutului. Este un punct de pornire în carieră cum nu găsești într-un laborator de spital, de exemplu. A lucra în Institutul Cantacuzino cred că reprezintă un punct de plecare în carieră cum destul de greu poți să găsești. Institutul Cantacuzino va fi instituție de top a României, la loc de cinste în rețelele de instituții din întreaga lume.

- Despre producție: vom începe să lucrăm pe producție experimentală. Suntem în faza în care identificăm un teren din patrimoniul Ministerului Apărării Naționale, unde să facem o hală de producție nouă pentru liniile de producție de vaccin. Vom relansa producția de vaccin antigripal, BCG-ul (n.r., vaccin împotriva tuberculozei) și vrem să revenim la branduri cunoscute ale institutului, la celebrul Polidin cu care foarte mulți români au crescut, la Cantastem - un alt produs de marcă al institutului și la altele. Cea mai optimistă variantă de punere pe piață a vaccinului antigripal este la un an jumate - doi ani. Pentru că e nevoie de toate avizele, de specialiști și de facilitatea de producție. De preferat, nu în centrul Bucureștiului, De îndată ce avem identificată suprafața de teren, putem porni proiectul unei hale industriale de producție vaccin, garantăm că putem face o astfel de investiție.

- Ce se întâmplă cu personalul? Nimeni nu părăsește Institutul Cantacuzino, dimpotrivă, facem angajări. Analizăm încă modul în care facem trecerea către partea militară. Probabil că angajările pe care le facem vor fi angajări deja în sistem militar, astfel încât specialiștii care vin către minister să poată să aibă această dublă calitate pe care o are, de exemplu, orice medic militar.

Răspunsuri la întrebări:

De acele 200 de posturi este nevoie pentru a recalibra nevoile institutului. În ultima perioadă de timp foarte multă lume a plecat de aici. Din 200 de posturi dorim să avem 50 dedicate cercetătorilor, foarte bine specializate, e nevoie de asemenea de lucrători pentru linia de producție. Marea noastră preocupare este aceea de a atrage specialiști în domeniu. Ca fi o combinație foarte complexă între modul în care putem să aducem din sistemul de învățământ medical, din instituțiile medicale din românia, avem o discuție cu instituțiile de învățământ superior din țară pentru a încerca să aducem absolvenți anul acesta.

- pentru noua hală de producție de vaccin analizăm și Băneasa dar și ale zone.

 

Ministrul Apărării ia în calcul mutarea producției de vaccinuri din zona Eroilor. ”Avem în vedere o zonă mai puțin aglomerată, dar și să primim toate avizele necesare”, a declarat Ministerul Apărării.

Declinul Institutului Cantacuzino a început în 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului nu i-a mai dat autorizaţie.

Ultima dată, la noi în țară, vacinul antigripal a fost produs în anul 2013. A fost vorba despre 400.000 de doze, care nu au putut fi folosite pentru că s-a descoperit că acestea conțineau o concentrație mare dintr-o endotoxină. Exista riscul șocului anafilactic.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 11°C
IASI 2°C 11°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 6°C 7°C
BRASOV 7°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI