Instituții din subordinea Primăriei generale a Capitalei, vizate de măsurile gândite la Palatul Victoria. Nicușor Dan e gata să sacrifice 7 centre

10 august 2023, 20:58

Centrul pentru Tineret, Centrul pentru Seniori, Centrul Cultural Dalles, Centrul Lipatti, Expo Arte, Centrul pentru Protecția Plantelor și Centrul Cultural Lumina.

Șapte centre care au un buget cumulat de 30 de milioane de lei pe an ar putea fi desființate, spune primarul general al Capitalei, dar ce întâmplă după cu angajații sau cu activitățile pe care le desfășurau nu poate spune nimic.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: E nevoie de reducerea risipei în administrația publică centrală și locală, doi, trebuie păstrată o autonomie a autorității locale, adică să i se dea autorității locale o marjă în care să se încadreze, să fie lăsată ea să își facă acele restructurări în această marjă.

Reporter: – Cu angajații teatrelor ce se va întâmpla?

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: – Păi așteptăm, așa cum am spus, așteptăm forma oficială a actului normativ.

O parte dintre aceste centre au fost înființate de fostul primar, Gabriela Firea, altele sunt de acum 20 de ani.

Angajații sunt dezorientați.

Dumitru Gherdan, lider al Sindicatului „Forum”, PMB:Noi încă nu știm nici de la administratorul public, nici de la resurse umane (…) cine va prelua aceste instituții și câți oameni vor fi preluați și câți oameni își vor pierde locul de muncă. E o chestie esențială. Evident că, în mod normal, legea îi obligă să discute cu partenerul social. Am aflat ieri că, într-adevăr, sunt pregătite proiectele de hotărâri. Nu știm dacă are sau n-are o majoritate să le treacă și nu știm când s-ar întâmpla acest lucru.

Specialiștii în administrație consultați de Știrile TVR susțin că desființarea celor 7 instituții nu poate fi făcută peste noapte și că trebuie să respecte anumiți pași.

Dragoș Dincă, prof. univ., Administraţie Publică, SNSPA:Sunt niște etape de parcurs din punct de vedere legal. Dacă vorbim despre Capitală, desființarea unei instituții se face prin hotărârea Consiliului general. Deci e nevoie de un proiect de hotărâre care să aibă în spate o justificare, o etapă de consultare publică și abia apoi putem vorbi despre un astfel de rezultat. În momentul de față, pare doar o declarație de intenție.

În cei 3 ani de mandat, Nicușor Dan a desființat 15 companii municipale din cele 22. Numărul de angajați din companiile municipale a scăzut cu peste 4 mii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite