Instanțe supraaglomerate, din cauza lipsei de personal. O judecătoare de la Roman a murit la 47 de ani, în urma unui anevrism cerebral

14 februarie 2021, 20:42

Cinci judecători din 11 au mai rămas la Judecătoria Roman. Fiecăruia îi revin 1500 de dosare de soluționat. E un volum uriaș de muncă, la care una dintre judecătoare nu mai făcut față. O colegă de la Piatra Neamț a fost de acord să se transfere la Roman pentru o vreme.

Intrările în magistratură sunt blocate, explică judecătorii, din cauza unui unui vid legislativ. Anul trecut, Curtea Constituțională a decis că legea privind organizarea concursurilor o încalcă pe cea fundamentală iar acum, în februarie, PSD a atacat din nou la CCR legea de punere în acord a legislației cu deciziile CCR.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției este unul dintre cei care au contestat legea la CCR, dar spune că blocajul din instanțe nu i se poate imputa PSD.

În toată aceasta criza, tot mai mulți magistrați cu vechime de peste 25 de ani nu stau pe gânduri și părăsesc sistemul. Mai ales după ce noul ministru a spus că majorează vechimea.

În România sunt acum 4900 de judecători. Și peste 6 milioane de dosare care așteaptă sentința lor. 700 de posturi sunt neocupate și se vor mai elibera până la stoparea pensionarii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Judecătorii resping definitiv cererea lui Omar Hayssam de eliberare din închisoare