Instabilitate atmosferică în județe din nordul Olteniei și al Munteniei. Valul de căldură se va menţine în vestul şi local în sudul ţării

Cod de inundatii
Cod de inundatii
28 iulie 2022, 08:54

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale pentru Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în timp ce un Cod galben de instabilitate atmosferică vizează Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei şi al Banatului, sudul şi estul Transilvaniei şi nordul Dobrogei.

Pe parcursul zilei de joi, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură vor fi perioade cu averse torenţiale şi frecvente descărcări electrice iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 40 – 60 litri/mp.

Pe de altă parte, până vineri dimineaţa la ora 6:00, în judeţe din Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi al Banatului, sudul şi estul Transilvaniei şi nordul Dobrogei vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat vijelii şi grindină. Local cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 litri/mp.

Valul de căldură se va menţine în vestul şi local în sudul ţării în următoarele două zile, iar temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade, potrivit unei avertizări Cod galben emise joi de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, îndeosebi în după-amiaza zilei de vineri.

Sâmbătă, disconfortul termic va fi ridicat în sud, centru şi est, unde vremea va fi local caniculară, însă din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest şi nord-vest, apoi treptat şi în restul teritoriului.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite