#InspiraPentruRomania | Minunea aerului curat de munte a ținut doar o zi în București. Poluarea a atins iar cote alarmante

18 martie 2020, 20:05

Aerul din Bucureşti a devenit curat ca la munte după o săptămână în care bucureştenii au rămas în case. Minunea n-a ținut însă prea mult, pentru că în zona Sinești-Vidra din județul Ilfov câțiva locuitori au ars anvelope și cabluri electrice. Totul ilegal. Comisarii Gărzii de Mediu și polițiștii au văzut fumul gros degajat şi i-au găsit pe cei care au dat foc deşeurilor.

Pe toate platformele de măsurarea calității aerului s-au înregitsrat valori duble în timpul nopții.

„Am înregistrat depăşiri duble pentru PM10 şi PM2,5, asta înseamnă că am avut creşteri de până la 100 micrograme/mc pentru PM10. Am sesizat această creştere în zona de sud a oraşului”, a precizat Loredana Pană, coordonator comunicare platforma Aerlive.ro.

Cei care militează pentru drepturile civice și protejarea mediului avertizează că valorile foarte mari din timpul nopții nu pot fi puse doar pe seama acestor arderi ilegale punctuale.

„A fost o poluare comparată cu oraşele mici sau cu zone rurale şi care nu se poate atribui arderilor de lemne sau altor surse mici de poluare, valorile foarte crescute din timpul nopţii. Suspiciunile sunt în continuare cu centralele electrotermice care nu ard gaz şi ard deșeuri petroliere, cum ar fi păcura, interzise în UE. Şi incineratoarele ilegale de la gropile de gunoi”, a spus Tudor Roșca, preşedintele Asociaţiei pentru Electromobilitate din România.

Şi primăria Capitalei a constatat că poluarea a crescut pe timpul nopţii. Gabriela Firea cere ca inspectorii gărzii de mediu să afle cine arde necontrolat deşeuri, dacă se foloseşte păcură la CET-uri şi să comunice situaţia reală. Oamenii legii au început cercetarea penală în cazul arderilor ilegale de Sinești-Vidra din județul Ilfov.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite