Inspiră România | Medic gastroenterolog, despre obiceiurile şi gesturile pe care le facem inconştient şi care pot genera afecţiuni

Ziua mondială a siguranţei alimentare, celebrată în fiecare an pe 7 iunie, s-a desfăşurat în acest an sub tema Mâncare mai bună, sănătate mai bună. Organizația Mondială a Sănătății semnalează nevoia de îmbunătăţire a sănătăţii umane şi necesitatea măsurilor de prevenire, detectare şi gestionare a riscurilor transmise prin alimente. Cât de sigure sunt alimentele pe care le consumăm, cum şi cu ce pot fi contaminate și la ce să fim atenți, mai ales pe timpul verii, a explicat Mădălina Petre, medic specialist gastroenterolog, la emisiunea „Inspiră România”, pe TVR 1.

08 Iunie 2022, 14:15 (actualizat 08 Iunie 2022, 14:31) Știrile TVR |

Pe contul să de TikTok, medicul Mădălina Petre explică cum anumite obiceiuri pe care le avem, anumite gesturi pe care le facem inconştient pot genera afecţiuni.

Trebuie să fim atenţi de unde cumpărăm alimentele, cum sunt depozitate, la ce temperaturi sunt păstrate.

Trebuie să fim foarte atenţi la etichetele produselor, să învăţăm să le citim.

Un aliment contaminat poate cauza mai mult de 200 de boli.

Helicobacter Pylori rămâne una dintre cele mai răspândite infecţii la om, prevalenţa infecţiei fiind înalt corelată cu statusul socio-economic şi variază între 50-80%.

Infecția cu Helicobacter Pylori poate fi o infecţie acută şi se manifestă prin greaţă, vărsături, dureri de stomac, diaree.

Sunt cazuri în care bacteria se localizează la nivelul stomacului şi începe să dea senzaţia de stomac preaplin, greaţă, balonare.

Bacteria H. Pylori poate pătrunde în organism prin consumul de apă sau de alimente contaminate, dar se poate transmite și de la o persoană la alta prin intermediul salivei sau prin materiile fecale (de exemplu, dacă cineva infectat nu se spală pe mâini după utilizarea toaletei).

Febra, diareea şi vărsăturile duc la deshidratare şi oamenii sunt sfătuiţi să meargă la medic pentru evaluare.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI