Inspiră România | Seceta afectează producţia de grâu şi orz. Porumbul şi floarea soarelui, într-o situaţie îngrijorătoare

În ultima perioadă am avut o mulţime de avertizări de la meteorologi. Multe dintre ele despre instabilitate atmosferică. În unele zone a plouat într-o oră cât pentru o lună, dar asta nu ajută agricultura. Subiectul a fost dezbătut de Daniel Alexandru, şef Laborator Agrometeorologie din cadrul ANM, la TVR Info, în cadrul emisiunii Inspiră România.

06 Iulie 2022, 13:11 (actualizat 06 Iulie 2022, 13:47) Știrile TVR |

 

Trei sferturi din ţară a fost afectată de seceta persistentă din timpul iernii, Moldova, Dobrogea, Muntenia, parte din Oltenia, în special Banat, Crişana, unde s-au înregistrat temperaturi foarte ridicate în ultima perioadă, valori care afectează plantele şi culturile din câmp.

Plantele de primăvară, culturile prăşitoare, sunt iubitoare de căldură şi îşi extind rădăcinile foarte adânc în sol, căutând apă.

Dacă o perioadă de 5 – 10 zile, temperaturile trec de 32 de grade, pragul limită de rezistenţă al plantelor aflate în câmp, şi precipitaţiile lipsesc, frunzele plantelor se ofilesc definitiv.

Grâul şi orzul, aflate în plin proces de recoltare, înregistrează anul acesta un deficit cantitativ şi calitativ, datorită fenomenelor extreme din ultima perioadă.

Porumbul şi floarea soarelui, care mai au de parcurs două luni de călduri foarte mari, se află într-o situaţie îngrijorătoare.

În acest moment, lipsa precipitaţiilor este resimţită în zona estică a ţării, cea mai afectată în ultimii 15-20 de ani, în Moldova, Dobrogea şi Bărăgan. Anul acesta în Oltenia este o situaţie pozitivă.

Potrivit prognozelor, în perioada următoare temperaturile vor scădea, vor atinge un maxim de 26-27 de grade. Urmează episoade scurte cu precipitaţii însoţite de fenomene extreme, care vor compensa parţial deficitul care se întinde din toamna anului trecut.

Perioadele de instabilitate atmosferică accentuată au o intensitate mai mare decât în trecut şi o frecvenţă foarte ridicată, din cauza schimbărilor climatice, consecinţă a acţiunii indirecte a omului în natură.

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI