Inspiră România | Seceta afectează producţia de grâu şi orz. Porumbul şi floarea soarelui, într-o situaţie îngrijorătoare

6 iulie 2022, 13:11

 

Trei sferturi din ţară a fost afectată de seceta persistentă din timpul iernii, Moldova, Dobrogea, Muntenia, parte din Oltenia, în special Banat, Crişana, unde s-au înregistrat temperaturi foarte ridicate în ultima perioadă, valori care afectează plantele şi culturile din câmp.

Plantele de primăvară, culturile prăşitoare, sunt iubitoare de căldură şi îşi extind rădăcinile foarte adânc în sol, căutând apă.

Dacă o perioadă de 5 – 10 zile, temperaturile trec de 32 de grade, pragul limită de rezistenţă al plantelor aflate în câmp, şi precipitaţiile lipsesc, frunzele plantelor se ofilesc definitiv.

Grâul şi orzul, aflate în plin proces de recoltare, înregistrează anul acesta un deficit cantitativ şi calitativ, datorită fenomenelor extreme din ultima perioadă.

Porumbul şi floarea soarelui, care mai au de parcurs două luni de călduri foarte mari, se află într-o situaţie îngrijorătoare.

În acest moment, lipsa precipitaţiilor este resimţită în zona estică a ţării, cea mai afectată în ultimii 15-20 de ani, în Moldova, Dobrogea şi Bărăgan. Anul acesta în Oltenia este o situaţie pozitivă.

Potrivit prognozelor, în perioada următoare temperaturile vor scădea, vor atinge un maxim de 26-27 de grade. Urmează episoade scurte cu precipitaţii însoţite de fenomene extreme, care vor compensa parţial deficitul care se întinde din toamna anului trecut.

Perioadele de instabilitate atmosferică accentuată au o intensitate mai mare decât în trecut şi o frecvenţă foarte ridicată, din cauza schimbărilor climatice, consecinţă a acţiunii indirecte a omului în natură.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite