Inspiră România | Expert în fenomene meteo extreme: Vor fi tot mai dese perioadele cu fenomene extreme. Vor fi furtuni la amiază

Temperaturile record din ultimii ani şi fenomene meteorologice extreme, explicate de Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, la emisiunea Inspiră România. În 2021, în România au fost 15 zile consecutive cu temperaturi maxime care au depășit 35 de grade, o persistenţă record a valului de căldură.

31 Mai 2022, 15:34 (actualizat 31 Mai 2022, 18:03) Știrile TVR |

„O singură planetă Pământ” este tema Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător 2022, sărbătorită pe 5 iunie. Conform Raportului Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, publicat în aprilie 2022, „Pentru Europa, 2021 a fost un an de haos climatic.”

În 2021, Europa a avut parte de temperaturi record și fenomene meteorologice extreme. A fost cea mai călduroasă vară pe continentul european din istoria înregistrărilor. Temperaturile din timpul verii au fost cu circa 1 grad Celsius peste media ultimelor trei decenii. Au fost inundaţii devastatoare în Europa de vest - Germania, Belgia, Elveţia etc. În România au fost 15 zile consecutive cu temperaturi maxime care au depășit 35 de grade, o persistenţă record a valului de căldură.

„Există o probabilitate de 93% ca cel puţin un an între 2022 şi 2026 să devină cel mai călduros înregistrat”, arată Raportul OMM privind Starea climei la nivel global în 2021, publicat pe 18 mai 2022.

Valurile de căldură excepționale au doborât recorduri în vestul Americii de Nord și în Marea Mediterană. În Valea Morţii s-au înregistrat 54,4° C pe 9 iulie, iar în Sicilia un record istoric de 48,8° C. În provincia canadiană British Columbia s-au atins 49,6° C pe 29 iunie 2021, ceea ce a contribuit la peste 500 de decese raportate din cauza căldurii și a alimentat incendii devastatoare care, la rândul lor, au agravat impactul inundațiilor din noiembrie. Groenlanda a cunoscut un eveniment excepțional de topire la mijlocul lunii august și prima precipitație sub formă de ploaie înregistrată vreodată la Summit Station, cel mai înalt punct de pe calota de gheață, la o altitudine de 3.216 m. Inundațiile au indus pierderi economice de 17,7 miliarde de dolari în provincia Henan din China, iar în Germania, peste 20 de miliarde de dolari şi pierderi de vieți omenești. Seceta a afectat multe părți ale lumii, inclusiv Cornul Africii, Canada, vestul Statelor Unite, Iran, Afganistan, Pakistan și Turcia, America de Sud subtropicală. Uraganul Ida a fost cel mai semnificativ din sezonul Atlanticului de Nord, ajungând în Louisiana pe 29 august, cu pierderi economice în Statele Unite estimate la 75 de miliarde de dolari. Iar potrivit prognozelor, anul 2022 va fi al şaptelea an cu un sezon de uragane peste medie.

Bogdan Antonescu este cercetător științific la Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare pentru Optoelectronică. A lucrat ca meteorolog și cercetător la Administraţia Naţională de Meteorologie România și ca cercetător asociat postdoctoral la Universitatea din Manchester (Regatul Unit). Membru al Societăţii Regale de Meterologie (Regatul Unit), al Laboratorului European de Furtuni Severe și al Societăţii Americane de Meteorologie, are cercetări în domeniul furtunilor severe, al radarului, al meteorologiei fulgerelor și al istoriei meteorologiei.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI