Inspectorii Gărzii de Mediu, atacați cu furcile la Sintești de către cei care ardeau ilegal deșeuri

Satul Sintești de lângă București rămâne o zonă extrem de periculoasă. Inspectorii Gărzii de Mediu au fost atacați sâmbătă seară cu furcile de localnicii care au fost prinși că ard deșeuri periculoase. Imediat au intervenit polițiștii și jandarmii, așa că nimeni nu a fost rănit, dar două persoane au fost reținute pentru audieri. Acțiunea s-a soldat cu amenzi record și cu un dosar penal.

21 Noiembrie 2021, 18:32 Știrile TVR |

Inspectorii Gărzii de Mediu au descins sâmbătă seară din nou în Sitești. Au fost însoțiți de jandarmi și de polițiști care au intervenit rapid atunci când localnicii au ieșit cu furci să îi atace pe inspectori.

Nimeni nu a fost rănit, iar două persoane au fost reținute pentru audieri.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: "Atacul a avut loc în momentul în care cele două persoane au fost surprinse de oamenii legii că ardeau cabluri electrice, anvelope uzate, dar și alte tipuri de deșeuri. Pentru faptele lor, cei doi atacatori au primit o amendă în valoare de 20.000 lei de la Garda de Mediu și alta de 5.000 de lei de la Poliție".

În plus, cei doi vor fi anchetați pentru fapte și mai grave.

Activiștii de mediu atrag atenția că arderea deșeurilor este foarte nocivă.

Oana Neneciu, coordonator AERLIVE: "Studiile de specialitate arată că fumul degajat din asemenea arderi poate fi și de până la 4.000 de ori mai toxic decât fumul provenit din arderea lemnului. Prin urmare, avem de-a face cu materiale extrem de toxice pentru sănătatea umană, iar aceste arderi, după cum vedem, practic ne fac să trăim într-o toxicitate foarte mare timp de 2-3 zile pe săptămână".

De ani buni, Sintești este învăluit de câteva ori pe săptămână de un nor de fum negru și toxic. Se ridică de la incendiile provocate de cei care extrag metalul din cabluri, anvelope și alte deșeuri. Și nimic nu pare să se schimbe.

Cosmin Andreica, liderul Sindicatului "Europol": "Cea mai mare frustrare este a polițiștilor care nu au nici instrumentele legale, nici legislația nu este de partea lor, pentru a putea efectiv eradica acest fenomen. Și aici vorbim despre o complicitate sau despre un dezinteres, ca să spun la modul acesta, între autorități".

Mărioara Gătej, comisar general Garda Națională de Mediu: "Vom face acțiuni în așa fel încât să stopăm sursa de aprovizionare, pentru că, în caz contrar, nu avem nicio șansă. Acele incendieri au devenit un mod de viață pentru o parte din cetățenii din localitate".

La sfârșitul lunii trecute, inspectorii Gărzii de Mediu au fost din nou în pericol în Sintești. Nu erau însoțiți de polițiști sau jandarmi și au fost nevoiți să fugă, speriați de agresivitatea celor prinși că ardeau deșeuri.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI