Inspecția Judiciară: Modificările propuse la legile justiției afectează autonomia instituțională

Inspecția Judiciară
Inspecția Judiciară
31 august 2017, 12:00

„Conducerea Inspecției Judiciare atrage atenția asupra faptului că simpla independență operațională, pe care legea o prevede și în acest moment, nu trebuie confundată cu autonomia instituțională, la care ministrul Justiției a făcut referire ca alternativă la trecerea Inspecției Judiciare în cadrul Ministerului Justiției. În acest context, proiectul de lege dat publicității ieri (nr. miercuri) este în contradicție cu pozițiile noastre publice și cu necesitatea asigurării autonomiei instituționale a Inspecției Judiciare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru, notează Agerpres.

Alin Alexandru a adăugat că pentru realizarea eficientă a misiunii sale Inspecția Judiciară ar trebui să se bucure de independență față de orice altă entitate.

Proiectul privind modificarea legilor Justiției a fost publicat, miercuri seară, pe site-ul Ministerului Justiției. Potrivit propunerilor din actul normativ, Inspecţia Judiciară va fi trecută în subordinea Ministerului Justiției. De asemenea, preşedintelui țării i se va lua dreptul de a numi şefii parchetelor. El va avea un cuvânt de spus doar în ce-l priveşte pe şeful Curţii Supreme. Şefii parchetelor vor fi numiţi de CSM, la propunerea ministrului Justiției. Proiectul mai propune şi creşterea vechimii pentru promovarea ca judecător la ÎCCJ de la 15 la 18 ani şi eliminarea probei scrise din cadrul concursului de promovare în această funcţie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri dimineață, că va trimite propunerile de modificare a legilor justiţiei doar la CSM, nu şi la Ministerul Public.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă