Inspecția Judiciară: Modificările propuse la legile justiției afectează autonomia instituțională

Proiectul privind modificarea legilor justiției este în contradicție cu necesitatea asigurării autonomiei instituționale a Inspecției Judiciare. Este reacția venită în această dimineață, prin vocea purtătorului de cuvânt al Inspecției Judiciare. Ministrul Justiției a trimis la CSM propunerile de modificare a legilor justiției și le-a făcut publice pe site-ul Ministerului.

31 August 2017, 12:00 (actualizat 31 August 2017, 12:39) |
Inspecția Judiciară / FOTO: facebook.com/inspectiajudiciara

"Conducerea Inspecției Judiciare atrage atenția asupra faptului că simpla independență operațională, pe care legea o prevede și în acest moment, nu trebuie confundată cu autonomia instituțională, la care ministrul Justiției a făcut referire ca alternativă la trecerea Inspecției Judiciare în cadrul Ministerului Justiției. În acest context, proiectul de lege dat publicității ieri (nr. miercuri) este în contradicție cu pozițiile noastre publice și cu necesitatea asigurării autonomiei instituționale a Inspecției Judiciare", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru, notează Agerpres.

Alin Alexandru a adăugat că pentru realizarea eficientă a misiunii sale Inspecția Judiciară ar trebui să se bucure de independență față de orice altă entitate.

Proiectul privind modificarea legilor Justiției a fost publicat, miercuri seară, pe site-ul Ministerului Justiției. Potrivit propunerilor din actul normativ, Inspecţia Judiciară va fi trecută în subordinea Ministerului Justiției. De asemenea, preşedintelui țării i se va lua dreptul de a numi şefii parchetelor. El va avea un cuvânt de spus doar în ce-l priveşte pe şeful Curţii Supreme. Şefii parchetelor vor fi numiţi de CSM, la propunerea ministrului Justiției. Proiectul mai propune şi creşterea vechimii pentru promovarea ca judecător la ÎCCJ de la 15 la 18 ani şi eliminarea probei scrise din cadrul concursului de promovare în această funcţie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri dimineață, că va trimite propunerile de modificare a legilor justiţiei doar la CSM, nu şi la Ministerul Public.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI