INSP: Subvarianta BA.5, depistată în peste 26 la sută dintre cazurile de COVID secvențiate în România, procent în creștere

Subvarianta BA.5 a mutației Omicron a fost depistată în mai bine de o pătrime din cazurile de infectare cu coronavirus din România, arată cel mai recent raport al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

13 Septembrie 2022, 14:21 (actualizat 13 Septembrie 2022, 14:54) Știrile TVR |
Situația răspândirii mutațiilor COVID / FOTO: INSP
Situația răspândirii mutațiilor COVID
Evoluția cazurilor de COVID pe săptămâni
Cazurile secvențiate până în prezent

Până în 11 septembrie, în România au fost confirmate prin secvențiere 8.685 de cazuri de infectare cu Omicron, tulpină care provoacă îngrijorare (VOC). Din aceste cazuri, în 2.285 de cazuri a fost confirmată subtulpina BA.5 - 26,3 la sută, menționează raportul INSP.

În ultima săptămână, în toate cele 146 de cazuri secvențiate de autorități a fost depistată mutația Omicron. În 143 din cele 146 de cazuri a fost depistată subtulpina BA.5. Proporția acestora din urmă a fost de 1,05 ori mai mare față de săptămâna precedentă, arată INSP.

În noiembrie 2021, Omicron a fost desemnată de Organizația Mondială a Sănătății ca variantă de îngrijoare (VOC), iar din mai 2022 sunt considerate VOC sub-variantele BA.1, BA.2, BA.4 și BA.5 ale Omicron.

Mai jos, urmăriți cum se răspândesc mutațiile COVID în România. În ultimele trei săptămâni, în toate cazurile secvențiate a fost depistată varianta Omicron:

(w620) Cazurile s

(w620) Situația

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, la începutul lunii august, că „este posibil” ca un al șaptelea val de COVID-19 să vină spre finalul acestui an, „dacă una dintre tulpinile modificate care se transmite și mai ușor devine dominantă. Aceasta este ciclicitatea acestei infecții, ne-am obișnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim oamenilor asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale în valurile pandemice”.

Cea mai recentă analiză publicată de Ministerul Sănătății privind răspândirea COVID-19 arată că numărul cazurilor noi este în scădere de la o săptămână la alta, deși ponderea subvariantei BA.5 este în creștere.

Graficul MS, publicat luni, mai jos:

(w620) Evoluția

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI