INSP: Activitatea gripală a avut un trend descrescător în săptămâna 18 - 24 februarie. Recomandările specialiștilor pentru populație

Activitatea gripală a avut un trend descrescător, dar cu menţinerea extinderii naţionale în săptămâna 18 - 24 februarie, iar numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute înregistrat a fost de 99.601, a anunțat joi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

28 Februarie 2019, 15:36 (actualizat 28 Februarie 2019, 16:21) |
Gripa / FOTO: Andrey_Popov/Shutterstock

Potrivit INSP, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost comparabilă cu cea înregistrată în săptămâna precedentă, iar rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost de peste 45%.

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) înregistrat la nivel naţional a fost de 99.601, cu 29,4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (141.069) şi cu 1,7% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (97.938). S-au înregistrat la nivel naţional 1.364 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării.

Conform sursei citate, au fost înregistrate 29 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu 16 mai puţine faţă de săptămâna anterioară şi cu 24 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului 2018 - 2019 au fost înregistrate 158 de decese confirmate cu virus gripal, faţă de 129 în întreg sezonul precedent.

Până la data de 24 februarie au fost vaccinate antigripal 1.316.448 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, mai precizează INSP.

Specialiştii recomandă populaţiei:

- consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare;

- izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

- respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică folosinţă sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulaţiei cotului);

- igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

- evitarea aglomeraţiilor;

- triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;

- continuarea vaccinării antigripale;

- expunerea de materiale informative (pliante, postere) în locuri publice.

În România a fost declarată epidemie de gripă la sfârşitul lunii ianuarie, după ce au fost trei săptămâni epidemice la rând, adică numărul cazurilor confirmate a fost mai mare decât numărul cazurilor estimate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 5°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV 0°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI