Insectele bune care salvează omenirea. Albinele şi fluturii sunt pe cale de dispariţie din cauza poluării

24 septembrie 2018, 13:53

Roiurile de albine sau fluturi care apăreau numai vara par să ţină de trecut. Cercetătorii cred că există o legătură directă între micşorarea numărului de insecte binefăcătoare şi acţiunile omului asupra mediului. Ei au constatat că ţânţarii purtători de diverse maladii, căpuşele sau gândacii s-au adaptat perfect.

“Ecosistemul nostru depinde,într-o mare măsură, de diversitatea de insecte. Când numărul acestora scade, din cauza noastră,  practic devastăm ecosistemul. De ce ar conta asta? Pentru că ecosistemul susţine viaţa oamenilor”, spune profesorul Doug Tallamy, de la Universitatea Delaware.

Cei mai mulţi oameni de ştiinţă pun această pierdere pe seama mai multor factori. De pildă, utilizarea excesivă a insecticidelor şi a erbicidelor. Odată cu dispariţia unor plante dispare şi habitatul unor insecte. Se adaugă iluminatul excesiv, poluarea şi, nu în ultimul rând, schimbările climatice. Profesorul Tallamy de la Universitatea din Delaware a făcut un experiment. Şi-a lăsat curtea să fie invadată de buruieni. Rezultatul?

„Am descoperit aproape 861 de specii de molie. Când voi termina de numărat  voi  ajunge, probabil, la 1.000″, spune profesorul.

În statul Maryland , autorităţile au lăsat florile de pe marginea autostrăzilor să crească spontan şi s-a constatat că gazele au reapărut

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite