Înscrierile la creșă pentru anul școlar 2022-2023 încep din 30 mai. Ce documente sunt necesare. În Sectorul 3, se fac din 20 iunie, exclusiv online

Creșă
Creșă
23 mai 2022, 13:23

Potrivit unui comunicat transmis luni, pe 15 iunie 2022 vor fi afişate pe site-ul www.dgaspc3.ro locurile disponibile, iar în intervalul 20 iunie – 24 iunie 2022 se vor putea face înscrierile, exclusiv online, printr-o aplicaţie existentă pe site, care va fi funcţională începând cu 20 iunie, ora 09,00, până pe 24 iunie, ora 14,00.

Sursa citată menţionează că cele şapte creşe aflate în subordinea DGASPC Sector 3 vor deveni unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi vor fi coordonate metodologic de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Astfel, sesiunea de înscriere din acest an va fi ultima organizată de DGASPC Sector 3 şi nu vor mai fi întocmite liste de aşteptare cu privire la cererile de înscriere nesoluţionate.

 

Înscrierile la creșă pentru anul școlar 2022-2023 încep din 30 mai. Ce documente sunt necesare

Înscrierile copiilor cu vârsta cuprinsă între 2-3 ani în grupele de antepreşcolari formate în cadrul unităților de învățământ preşcolar (grădinițe), în anul şcolar 2022 – 2023, se vor desfăşura în perioada 30 mai – 31 august 2022, conform calendarului oficial comunicat de Ministerul Educației.

Momentan nu există o cerere tip de înscriere, dar inspectoratele școlare vor face o procedură de înscriere pe care o vor pune pe site-urile lor, Alături de procedura va fi și un formular, informează Ministerul Educației.

„Referitor la înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ și prin fax, poștă electronică sau telefonic, datele necesare (date privind solicitantul, date privind copilul), pentru a se realiza planificarea pentru depunerea dosarelor.”, se arată în documentul menționat anterior. Tot aici apare că „etapa de depunere a dosarelor cu documentele necesare se va desfășura conform planificării realizate de unitatea de învățământ, pe zile și pe intervale orare”.

Potrivit sursei citate, pentru asigurarea cuprinderii copiilor cu vârste de la naștere la 3 ani în educația timpurie antepreșcolară, în anul școlar 2022-2023, se derulează, succesiv, următoarele etape:

  • reînscrierea copiilor care frecventează respectiva unitate de învățământ în acest an școlar și care urmează să o frecventeze și în anul școlar 2022-2023;
  • înscrierea copiilor nou veniți.

„Programul reînscrierilor, respectiv al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unității de învățământ și va fi afișat la loc vizibil, în fiecare unitate de învățământ cu grupe de nivel antepreșcolar, pentru informarea părinților și a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și, după caz, pe site-ul inspectoratului școlar sau al autorității publice locale (APL)”.

Dacă numărul cererilor de înscriere a copiilor, primite de la părinți, este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele și presupune existența:

  • unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii / un centru de plasament / plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • unui frate / a unei surori înmatriculat / înmatriculate, în anul școlar următor, în unitatea de învățământ respectivă;
  • unui document medical eliberat de medicul specialist / certificat de orientare școlară și profesională / certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

„În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil, respectiv: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate anterior, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menționate.”, se arată în documentul primit de inspectoratele școlare.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ cu grupe de antepreșcolari și sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale.

Metodologia de organizare și funcționare a creșelor stabilește la articolul 16 alin.(1) următoarele acte necesare înscrierii copiilor:

  • „a) copie de pe certificatul de naștere al copilului;
  • b) copie de pe actele de identitate ale părinților/ reprezentanților legali și, după caz, copie a hotărârii/sentinței de plasament sau a sentinței de încredințare în vederea adopției;
  • c) adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți/ reprezentanții legali, pentru tipul de program prelungit;
  • d) adeverință de la medicul de familie în care să se menționeze că respectivul copil este sănătos clinic;
  • e) avizul epidemiologic/dovada de vaccinare întocmit(ă) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății, cu privire la intrarea copilului în colectivitate, eliberat de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zile înainte de a începe frecventarea unității.”
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite