INS | Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, în luna ianuarie a acestui an, cu 3,6%

Șantier de locuințe
Șantier de locuințe
16 martie 2021, 09:59

Conform statisticii oficiale, în prima lună din 2021, pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi astfel: la lucrările de reparaţii capitale – cu 13,3%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,4%) şi la lucrările de construcţii noi (-1,5%).

Totodată, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 19,5% la clădirile nerezidenţiale şi cu 17,3% la clădirile rezidenţiale. Pe de altă parte, construcţiile inginereşti au crescut cu 17%, raportat la perioada de referinţă.

Potrivit sursei citate, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat cu 3,7%, iar pe elemente de structură la scăzut la lucrările de reparaţii capitale cu 11,4%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 6,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 2,8%. În plus, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 18,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 18,2%. În schimb, construcţiile inginereşti s-au majorat cu 11%.

Datele INS relevă faptul că, în ianuarie 2021 comparativ cu decembrie 2020, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 64,7%, dar a crescut ca serie ajustată cu 1,1%.

Scăderea înregistrată ca serie brută a fost determinată de situaţia în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (-75,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-62,7%) şi lucrările de construcţii noi (-63,5%). De asemenea, pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi după cum urmează: la clădirile nerezidenţiale (-71,9%), la construcţiile inginereşti (-62,7%) şi la clădirile rezidenţiale (-58,4%).

În acelaşi timp, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea volumului lucrărilor de construcţii cu 1,1% a fost evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente – cu 23% şi la lucrările de construcţii noi (+3,8%). La polul opus s-au situat lucrările de reparaţii capitale, cu o scădere de 0,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 22,9% şi la clădirile rezidenţiale cu 0,7%, însă la clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 19,2%.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite