INS: Înmatriculările de mașini noi au crescut cu 3,5% în trimestrul I. Înscrierea în circulație a autoturismelor second-hand a scăzut cu 6,3%

5 mai 2023, 09:40

De asemenea, în primul trimestru din 2023, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 1,9% comparativ cu trimestrul unu din anul 2022.

Iar ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate în total înmatriculări noi de autoturisme a fost de 67,2%, în scădere cu 6,3 puncte procentuale față de același trimestru al anului 2022.

Potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), care citează statistica Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în primele trei luni ale acestui an, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au consemnat majorări la toate categoriile, astfel: la categoria autobuze şi microbuze – cu 25,8%, la categoria mopede şi motociclete – cu 13,1%, şi la categoria autoturisme – cu 3,2%.

În ceea ce priveşte înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creşteri la toate categoriile, după cum urmează: categoria autobuze şi microbuze – cu 58,8%, la categoria autoturisme (+27,6%) şi la categoria mopede şi motociclete (+23,4%).

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, datele INS arată scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) – cu 2,6%. În acelaşi timp, creşteri au fost la categoria autotractoare (+13,3%) şi la categoria remorci şi semiremorci (+4,8%).

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat majorări la categoriile: autotractoare (+29,8%), autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) – cu 25,1%, şi remorci şi semiremorci (+2,8%).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Investiţiile nete în economia românească au crescut cu 16,6% în 2023

INS: Câştigul salarial mediu net a coborât la 4.859 lei, în ianuarie 2024