INS începe recenzarea pe teren a populaţiei, din data de 3 iunie; aproape 47% din populaţia ţintă estimată s-a autorecenzat

Recensământul la domiciliu nu începe pe 31 mai, aşa cum ar fi trebuit, ci pe data de 3 iunie. Sunt probleme legate de instructajul recenzorilor, dar şi de numărul insuficient al acestora. De vineri, vor fi vizitate acele persoane care nu s-au autorecenzat, dar și cei care nu au finalizat corect și complet chestionarele.  Această etapă se va desfășura până pe data de 17 iulie.

30 Mai 2022, 10:12 (actualizat 30 Mai 2022, 14:43) Știrile TVR |

Colectarea datelor se va realiza prin interviuri față în față, iar recenzorii se vor folosi de tablete. De asemenea, recenzorii vor fi ușor de identificat în baza unei legitimații emise de Comisia de Recensământ. Recenzarea este obligatorie, iar persoanele care vor refuza riscă amenzi între 1.000 și 3.000 de lei. Aproape 47% din populația țintă estimată s-a autorecenzat. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea de după Revoluția din 1989.

 

"Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care la momentul de referinţă al recensământului aveau reşedinţa obişnuită în România (la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni). Momentul de referinţă al recensământului este ora '00:00' din ziua de 1 Decembrie 2021, iar datele colectate trebuie să reprezinte situaţia la acel moment", precizează INS.

Până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban şi 46,1% în mediul rural), ceea ce reprezintă 46,8% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021.

"Diferenţa de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuinţelor neocupate, precum şi de chestionare multiple (persoane şi locuinţe recenzate de mai multe ori) şi de cele incomplete. Pentru cele din ultima categorie (incomplete) nu se eliberează dovadă de autorecenzare", se menţionează în comunicat.

Etapa de recenzare pe teren se va desfăşura în perioada 3 iunie - 17 iulie.

În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu faţă-în-faţă, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.

Institutul Naţional de Statistică (sediul central şi direcţiile teritoriale de statistică), împreună cu primăriile şi autorităţile locale au pregătit un număr de 20.000 de recenzori de teren pentru această acţiune.

"Aceştia vor putea fi uşor de identificat în baza unei legitimaţii emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare, conform modelului publicat ca anexă la HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, precum şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii din OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările şi completările ulterioare, disponibilă la: https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/02/HG_145_2022.pdf .", se menţionează în comunicat.

Recenzarea prin interviu faţă în faţă este ultima etapă a colectării datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL2021) şi este obligatorie.

Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidenţiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 şi 5.000 lei.

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor.

România se află la al 13-lea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI