INS: Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie. Cîțu: Guvernarea liberală a dus la reducerea semnificativă a inflației

Bancnote bani inflație
Bancnote bani inflație
10 iulie 2020, 10:00

Preţurile de consum în luna iunie 2020, comparativ cu mai, au urcat cu 0,08%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,55%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,2%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2019 – iunie 2020) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2018 – iunie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,3%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,2%.

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîţu, a reacționat pe Facebook la datele publicate de INS:

„Nu mai există DUBII: guvernarea liberală a dus la reducerea semnificativă a inflației.

În luna iunie 2020 prețurile bunurilor de consum au crescut cu doar 0,08% față de luna mai. Față de aceeași luna a anului trecut prețurile bunurilor de consum au crescut cu 2.6%.

Anul trecut, guvernare socialistă, prețurile bunurilor de consum creșteau cu 3.8%!

Iar acum doi ani, în iunie, tot guvenare socialistă, prețurile bunurilor de consum creșteau ..ATENȚIE.. cu 5.4%!!! Atunci explodau prețurile și cei mai afecatati erau tocmai românii cu venituri mici. Grindeanu, Dancila, Ciolacu nu erau interesați atunci de cum îi sărăcesc pe români cu prețuri mari pentru că erau prea ocupați să-și umple buzunarele proprii.

Mai este o informație importantă pe care trebuie să o știe TOȚI românii. În iunie prețurile bunurilor alimentare AU SCĂZUT față de luna mai. Datele oficiale DEMONTEAZĂ propaganda găștii socialiste.

Foarte Important.

Rata inflației în scădere înseamnă AUTOMAT dobânzi mai mici în economie. Costuri cu dobânzile mai mici înseamnă acces la credit mai ieftin pentru TOȚI românii. Dobânzile mai mici sunt esențiale în acest moment pentru că susțin efortul pe care îl facem prin creșterea investițiilor în economie.

Mix-ul de politici, fiscală și monetară, funcționează pentru prima oară în istoria noastră. Politica fiscală nu mai este prociclica. Este neinflationista. Acest lucru atrage după sine o politică monetară care poate să relaxeze fară riscuri condițiile monetare (dobânzi mai mici, rezerve minime obligatorii mai mici).

Investiții record, rata inflației în scădere și condiții monetare mai relaxate (dobânzi mai mici și RMO scăzut) garantează o revenire rapidă a economiei”, a postat Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite