Înregistrare audio despre Putin: „E nenorocitul de satana”. Discuția telefonică atribuită unor membri ai elitei ruse a provocat un scandal la Moscova

Portret al lui Vladimir Putin
Portret al lui Vladimir Putin
30 martie 2023, 11:16

Discuția neobișnuit de sinceră dintre doi membri bine conectați și bogați ai elitei ruse, care ar fi o conversație telefonică interceptată, a fost postată pe YouTube la începutul acestei luni, dar a început să fie analizată îndeaproape abia vinerea trecută, când existența ei a fost raportată de postul ucrainean Channel 5.

Exprimând frustrări legate de situația politică actuală din Rusia și de sancțiunile occidentale împotriva acesteia, conversația folosește un limbaj extrem de crud pentru a-l critica atât pe președintele rus Vladimir Putin, cât și invazia Rusiei în Ucraina. Înjurăturile abundă în schimbul de replici.

„[Putin] nu dă doi bani pe nimic. Și nu dă doi bani pe oameni. E nenorocitul de Satana. Fraier…”, spune unul dintre cei doi.

„Cum vom curăța toate astea mai târziu? Fascismul va fi aici, o dictatură militară. O să vedeți voi. Așa se va termina”, spune una dintre voci, iar interlocutorul ei este de acord.

Cu toate acestea, autenticitatea înregistrării rămâne departe de a fi sigură, Iosif Prigojin afirmând, după cum era de așteptat, că înregistrarea audio este „falsă”. Ulterior, însă, când a vorbit cu site-ul rus de știri Fontanka, Prigojin a admis că înregistrarea este autentică în unele părți, în timp ce altele ar fi fost în întregime fabricate.

Publicația independentă Important Stories, care operează în prezent în afara Rusiei, a declarat luni că a crezut că înregistrarea, care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, este autentică, citând o sursă din FSB.

Cele două voci pot fi auzite discutând despre nemulțumirea unora dintre cei mai apropiați asociați ai lui Putin, inclusiv a șefului Rosneft, Igor Secin, a șefului Rostec, Serghei Cemezov, și a șefului Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, față de armata rusă și față de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, în special, menționând că asociații lui Putin au format o coaliție menită să îl doboare pe Șoigu.

Producătorul muzical Iosif Prigojin și soția sa, cântăreața de muzică pop Valeria, sunt de multă vreme susținători publici ai lui Vladimir Putin și chiar au făcut campanie pentru el la alegerile din 2018.

Farhad Ahmedov, un miliardar rus de origine azeră, a făcut bani în industria gazelor din Siberia în anii 1990 și a fost senator între 2004 și 2009. În urma invaziei ruse din Ucraina, lui Ahmedov i-au fost impuse sancțiuni din partea UE și a Regatului Unit și în prezent locuiește în Baku.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite