Înotătorul Avram Iancu a abandonat pentru a doua oară cursa pe lacul Balaton, cel mai mare lac din Europa Centrală. ”Vă anunț cu tristețe că stomacul meu m-a trădat”

Înotătorul Avram Iancu a fost nevoit să întrerupă, joi dimineaţa, traversarea Lacului Balaton (Ungaria) din motive de sănătate. Bibliotecarul din Petroşani a fost scos din apă de echipa de suport după 21 de ore şi 21 de minute de înot continuu în care a străbătut 28,8 kilometri, conform datelor de pe dispozitivul de urmărire utilizat de sportiv.

04 August 2022, 09:11 (actualizat 04 August 2022, 14:40) Știrile TVR |

”Vă anunț cu tristețe că stomacul meu m-a trădat. Am încercat din răsputeri să ating măcar obiectivele intermediare ale înotului. A fost imposibil”, a trasmis, joi dimineață,  Avram Iancu.

”După 21 de ore în care ultimele 3 au fost agonizante a trebuit să fiu ridicat pe barcă. Înecul era iminent. Fără combustibil nicio mașină nu poate să meargă, cu atât mai mult un om care nu mai primea niciun fel de aliment”, a adăugat înotătorul.

Iancu a estimat că va traversa lacul în aproximativ 48 de ore, ceea ce ar fi cu aproape cinci ore mai mult decât actualul record european, de 43 de ore şi 15 minute.

Traversarea Lacului Balaton a fost organizată de Serviciul de Salvamari ai Balatonului, care au urmărit respectarea condiţiilor impuse pentru omologarea înotului.

Avram Iancu a mai încercat să stabilească un record pe Lacul Balaton în iulie 2021, însă a fost nevoit să se oprească din cauza unei furtuni şi a valurilor mari care i-ar fi putut pune viaţa în pericol.

Ultimul record stabilit de polisportivul din Petroşani a avut loc anul acesta, pe 21 iulie, când Iancu a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, fiind primul român care stabileşte o asemenea performanţă şi al 14-lea înotător din lume care a reuşit acest lucru.

Anul acesta, Avram Iancu a obţinut titlul de 'Performance of the Year' din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise - World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.

Între performanţele bibliotecarului din Petroşani se numără traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016, iar în vara anului 2017, Avram Iancu a înotat întreg cursul Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri.

Avram Iancu a mai încercat să stabilească un record pe Lacul Balaton în iulie 2021, însă a fost nevoit să se oprească din cauza unei furtuni şi a valurilor mari care i-ar fi putut pune viaţa în pericol.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI