Injecții de înfrumusețare care sluțesc sau mutilează. Chirurgii plasticieni cer ca injecţiile cu acid hialuronic sau toxină botulinică să fie vândute exclusiv medicilor specialişti

19 iunie 2022, 20:02

Această femeie a cumpărat injecţii cu acid hialuronic la super ofertă, de pe internet. Apoi, și le-a făcut singură în zona ochilor. Rezultatul? În scurt timp, locul s-a infectat și a plătit scump: „Am făcut o reacţie foarte urâtă. Mi s-a umflat ochiul, cu tot cu sprânceană, cu tot cu frunte. Efectiv eram mutilată. Puteam să rămân oarbă.  Groaznic! Să nu facă nimeni aşa ceva!”

Chirurgii esteticieni au avertisment ferm: doar medicii specializaţi trebuie să injecteze acid hialuronic sau toxină botulinică pentru ştergerea ridurilor, mărirea buzelor şi nu numai.

Dr. Dana Jianu: „În vârful unui ac poate să stea viitorul unui pacient. Obstrucţia unui vas de sânge poate să ducă la orbire sau la accident vascular cerebral sau mai adesea la  moartea ţesuturilor de la faţă.

Medicii au constatat că tot crește numărul complicaţiilor. În primul rând, pentru că sunt tot mai multe persoane fără pregătire medicală care fac astfel de intervenţii.

Dr. Valeria Herdea: „Există drama de a modifica inclusiv fața cuiva. Acele puncte pe care le întâlnim în mall-uri şi peste tot, probabil că sunt prin Registrul Comerţului şi aici trebuie competenţele şi la nivelul Registrului Comerţului să fie foarte bine reglementate. Militez pentru o profesie curată.”

Chirurgii plasticieni cer inclusiv schimbarea legii pentru ca injecţiile cu acid hialuronic şi toxina botulinică să fie accesibile doar medicilor specializaţi.

Ioana Țene, vicepreședinte Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale: „Trebuie această legislaţie acceptată la nivel de comisie europeană, pentru că vorbim de restricţii, de blocaje în calea circulaţiei libere a produselor. În instrucţiunile de utilizare spune clar cum, ce şi în ce condiţii poate fi utilizat produsul şi cine este utilizatorul, inclusiv pe specialităţile respective.”

Prof. Dr. Alexandru Georgescu, președinte Asociația Chirugilor Plasticieni: Peste tot în străinătate se discută cam aceleaşi lucruri, peste tot sunt probleme. Nu numai nespecialiştii fac greşeli, chiar şi specialiştii fac uneori greşeli.

Și pacienții unor chirurigi cu experiență au ajuns la urgență din cauza complicațiilor. Chiar medicii se plâng că au fost păcăliţi de producătorul unei substanţe numite poliacrilamidă. Un produs inițial  interzis în 2018, dar a fost apoi reînregistrat cu alt nume. Și promite mărirea sânilor fără operație.

Dr. Dana Jianu: „Au fost şi cazuri şi în ţară noastră de şoc toxic. Cu mastectomia bilaterală la 22 de ani. Există studii care demonstrează că e cancerigen.”

Experţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care pot lua măsuri, susțin că până acum nu le-au fost raportate astfel de incidente. Și atrag atenția că e important ca dispozitivele folosite să fie cumpărate inclusiv de clinicile medicale din surse avizate, pentru că există și produse contrafăcute.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite