Îngrijorările românilor. Barometru de opinie, realizat de INSCOP, la cererea Academiei Române

19 mai 2019, 20:30

Potrivit barometrului realizat de INSCOP Research, în perioada aprilie-mai, peste trei sferturi dintre români cred că ţara se îndreaptă spre o direcţie greşită.

Proporţia pesimiştilor este în uşoară creştere faţă de nivelul măsurat la alte sondaje.

Peste trei sferturi dintre români cred că situaţia actuală a economiei este rea sau foarte rea. Văd chiar mai rău starea sistemelor de educaţie şi sănătate.

În schimb, peste jumătate din populaţie consideră că o duce bine şi foarte bine financiar. Un paradox care ar trebui să fie un semnal de alarmă, spun experţii Academiei.

Dan Dungaciu, director, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale, Academia Română: „Suntem într-o populaţie care e decuplată, nu o interesează implicarea, nu vrea să se implice, trăieşte bine în cochilia ei de relativă prosperitate şi mai are o diferenţă majoră faţă de ce s-a întâmplat înainte de 1989, îşi poate trimite copiii la export. (…) Este un simptom extrem de grav, care-ţi arată că România se duce spre o deşirare societală”.

Corupţia este pe primul loc în topul îngrijorărilor legate de situaţia României. Este urmată de diferenţele dintre bogaţi şi săraci, degradarea mediului înconjurător şi starea economiei. Patru din zece români sunt îngrijoraţi de posibilitatea unui conflict armat în zonă.

Cei mai mulţi au însă încredere mare şi foarte mare în armată.

În top urmează biserica si Academia Română.

Guvernul, partidele politice şi Parlamentul sunt pe ultimele locuri.

NATO, Uniunea Europeană şi ONU se bucură de mai multă încredere.

Lucian Dumitrescu, cercetător la Centrul de Relații Internaționale al Academiei Române: „Atunci când este un deficit de încredere în instituţiile politice sau în instituţiile interne, vin instituţiile internaţionale şi captează acest deficit de încredere. (…) sau în instituţiile religioase sau în personalităţile mesianice”.

Eurobarometrul realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.050 de persoane are o marjă de eroare de +/-3%.

A fost iniţiat la cererea Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică din cadrul Academiei Române.

Instituția va lua pulsul românilor legat de temele cele mai importante din ţară de două ori pe an – primăvara şi toamna.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite