Îngrijorări la Strasbourg vizavi de pașii înapoi pe care îi fac autoritățile române în consolidarea statului de drept. Ce urmează după dezbaterile din comisia LIBE

2 octombrie 2018, 11:19

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene și-a manifestat îngrijorarea față de modificările aduse legilor justiției, în legătură cu care, atât GRECO, cât și Comisia de la Veneția au avut poziții dure. Timmermans a spus că ar fi păcat ca, pe ultima sută de metri a maratonului pentru consolidarea statului de drept, România să o ia în direcția opusă. El a amintit, de asemenea, și violențele din data de 10 august, îndreptate împotriva manifestanților din Piața Victoriei.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene: „Dacă se va stabili că regulile Uniunii Europene au fost încălcate, Comisia Europeană nu va întârzia să acționeze în consecință și să aducă guvernul român în fața justiției. (…) Criticăm clar propunerile de schimbări legislative, pe care le considerăm un pas înapoi în ceea ce privește lupta împotriva corupției și consolidarea sistemului judiciar”.  

Europarlamentarii români prezenți în sală s-au poziționat în funcție de familia politică.

Victor Boștinaru, europarlamentar S&D: „Protestul din 10 august, domnule prim-vicepreședinte, așa cum e descris în toată legislația europeană, era un protest neautorizat, ilegal și cu violență. 69 de membri ai Jandarmeriei au fost agresați„. 

Emilian Pavel, europarlamentar social-democrat: „Au fost foarte multe abuzuri în România datorită acestor protocoale secrete, pe care, dacă le-apreciați, d-voastră sau alți colegi din sală, vă rog să le implementați la d-voastră în țară. Să lăsați serviciile secrete să monitorizeze procesele, să stabilească ce probe sunt bune sau nu sunt bune, ce probe sunt relevante sau nu și la ce probe trebuie să aibă acces apărătorul acuzatului”.

Popularii europeni au pus accentul pe violențele din data de 10 august și pe necesitatea identificări vinovaților.

Traian Ungureanu, europarlamentar PNL: „Zeci de mii de oameni au fost umiliți, degradați, de un guvern care n-a putut să respecte limitele minime de decență. Nimeni nu se aștepta ca guvernul să privească cu simpatie protestatarii. Dar tratamentul violent la care acești oameni au fost supuși nu are scuză”.

Acesta a fost doar primul episod din seria care are în prim plan România în această săptămână.

Miercuri, în plenul de la Strasbourg, urmează să aibă loc o dezbatere pe tema statului de drept în țara noastră, la care este invitat și premierul Dăncilă. În luna noiembrie, Parlamentul European urmează să voteze o rezoluție, în urma acestei dezbateri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite