Îngrijorare în state NATO, cod roșu diplomatic | Preşedintele Lituaniei: “Putin nu se va opri dacă nu va fi oprit”

7 martie 2022, 14:47

Între timp, la Vilnius, preşedintele Lituaniei i-a transmis secretarului american de stat Antony Blinken că nu crede că Rusia se va opri în Ucraina şi că ucrainenii trebuie ajutaţi consistent.

Un eșec al agresiunii ruse în Ucraina ar duce la un conflict global, consideră președintele Lituaniei. El i-a transmis îngrijorările țării sale privind securitatea șefului diplomației americane, care se află într-un turneu în Europa pentru a susține aliații și a prezenta pachete de sprijin financiar în contextul crizei refugiaților.

Gitanas Nauseda, preşedintele Lituaniei:Putin nu se va opri dacă nu va fi oprit. Este obligaţia noastră colectivă să-i ajutăm pe ucraineni prin toate mijloacele disponibile. Spunând „toate”, înţeleg toate mijloacele dacă vrem să evităm Al Treila Război Mondial”.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Statele Unite, împreună cu toți aliații și partenerii noștri, vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO în cazul în care ar fi atacat și nu ar trebui să existe nicio îndoială în mintea nimănui”.

Antony Blinken vizitează cele țări baltice, unde prezența militară aliată a fost consolidată în ultimele săptămâni.

Polonia a dezmințit relatările din presă potrivit cărora ar intenționa să trimită avioane militare de fabricație ruseasca Ucrainei, răspunzând astfel solicitării președintelui Zelenski.

Totuși, secretarul de stat Antony Blinken a declarat la Chișinău că Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a trimite avioane în Polonia dacă Varşovia decide să trimită avioane de luptă în Ucraina.

La Londra, premierul Boris Johnson pregătește un așa numit plan internațional de acțiune. Are programate întâlniri cu premierii Canadei, Olandei, Ungariei, Poloniei, Cehiei și Slovaciei. Acesta vizează, între altele, coagularea de sprijin pentru capacitățile de autoapărare ale Ucrainei și o coaliție umanitară internațională pentru a ajuta civilii care părăsesc zona de război.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite