Îngrijorare după atacul cibernetic mondial. „WannaCry” a lovit zeci de mii de computere, Europol cere o investigație

13 mai 2017, 15:59

Atacul, denumit „WannaCry” , în traducere “vrei să plângi” a lovit zeci de mii de computere din întreaga lume.

O renumită firmă de securitate cibernetică a anunţat că s-ar fi înregistrat 75.000 de atacuri asupra unor organizaţii, instituţii şi persoane fizice, în mod relativ coordonat. Experţi în domeniu au vorbit despre o apocalipsă cibernetică.

Virusul de răscumpărare a blocat fişierele utilizatorilor, iar hackerii au cerut între 300 şi 600 de dolari sub formă de bitcoins în schimbul cheii de decriptare.

Experţi internaţionali spun că se poate răspândi fără să se deschidă un e-mail, direct de la calculator la calculator, prin servere locale.

NY Times a realizat o hartă cu evoluţia atacului cibernetic. Sistemul informatic din spitalele britanice a fost grav afectat, iar o serie de intervenţii chirurgicale au fost oprite.

Au mai fost vizate companii de telecomunicaţii din Spania şi Portugalia, ministerul de interne şi bănci din Rusia, universităţi din China şi Coreea de Sud, companii din Franţa, Germania sau SUA.

Filtrele de spam din SUA au identificat ameninţarea, aşa că impactul a fost mai redus decât în Europa.

Un expert britanic a redus răspândirea globală a virusului apăsând un aşa-numit buton de oprire pentru care a plătit 10 dolari. Potrivit presei internaţionale, el a înregistrat numele unui domeniu de internet ce era ascuns de hackeri în codul programului.

În acelaşi timp, mai mulţi experţi consideră că atacul global ar fi avut la bază instrumente specifice dezvoltate de Agenţia de securitate a SUA, care au fost furate.

Europol a cerut o investigaţie internaţională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite