Îngrijorare din cauza rezervelor de oxigen din spitale. Consumul a crescut și de 10 ori

1 noiembrie 2021, 16:03

În această după amiază, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a sosit un nou transport de tuburi de oxigen. Este al doilea care ajunge în capitala Moldovei în ultimele 24 de ore, după ce, inițial, în ajutorul medicilor de la Iași au sărit cei de la Suceava, care au trimis 50 de butelii de oxigen. Duminică după-amiază, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a anunțat că rezervele mai ajung pentru doar câteva ore.

Autorităţile dau asigurări că în acest moment există rezervele de oxigen necesare pentru toate secţiile de Terapie Intensivă COVID din judeţ.

Situația de la Iași aduce în discuție o potențială criză de oxigen cu care multe spitale s-ar putea confrunta din cauza consumului enorm din această perioadă. Nu de puține ori, în ultimele săptămâni, managerii au avut mari emoții legate de alimentarea stocatoarelor. Contractele sunt semnate, dar producătorii, puțini la număr, abia fac față cererilor.

Dr. BEATRICE MAHLER, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală: De vreo două săptămâni avem periodic astfel de emoții, dar de fiecare dată am reușit să găsim soluții. Sigur, soluțiile sunt pe moment, pentru că nu putem vorbi de stocuri în această perioadă. Înainte de pandemie aveam doi litri de oxigen pe minut la pacienți, acum vorbim de 20-30 de litri la unii pacienți. Consumul este extraordinar de mare.

Dr.. CRISTIAN OANCEA, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara: Noi stocatoarele le umplem cam o dată pe săptămână și avem stocatoare mari. Ce consumam înainte în două săptămâni, două săptămâni și jumătate, acum consumăm în două zile. Consumul a crescut infernal.

La nivel național, doar trei firme livrează oxigen spitalelor. Cererea este enormă, dar oferta este redusă.

Dr. RAED ARAFAT, șeful DSU: Soluțiile sunt că noi încercăm să aducem butelii de oxigen preumplute, din afara României, dacă vom reuși. Dar, în același timp încercăm să găsim soluții interne și una dintre ele este folosirea oxigenului care se folosea până acum cinci ani fără nicio problemă, de o concentrație mai mică. În loc să fie 99%, este 93%.

Pe data de 22 octombrie, spitalul din Târgu Cărbunești a rămas fără oxigen. În timpul transferului, cinci pacienți și-au pierdut viața. Ancheta va stabili, în final, dacă decesul lor a avut legătură cu criza de oxigen sau cu starea de sănătate gravă în care se aflau.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite