Suntem mai puternici atunci când suntem uniţi | 4 februarie, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

4 februarie 2023, 09:32

Începând din 2022, până în 2024, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este „Close the Care Gap”, atrăgând astfel atenţia că trebuie eliminat decalajul/diferenţa de îngrijire a pacientului oncologic care există în prezent, deseori din cauza locului în care trăieşte acesta, pentru că eliminarea acestui decalaj poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, menţionează site-ul www.worldcancerday.org.

„În această Zi mondială de luptă împotriva cancerului, recunoaştem puterea de a lucra împreună. Ştim că fiecare dintre noi are capacitatea de a face diferenţa, mare sau mică, şi că împreună putem face progrese reale în reducerea impactului global al cancerului. În data de 4 februarie, facem apel către oricine, oriunde s-ar afla, să se implice în crearea unei lumi fără cancer.”, scrie acelaşi site.

Pentru 2023, tema este „Uniting our voices and taking action„, ceea ce implică mobilizarea oamenilor care au aceleaşi idei, pentru că „suntem mai puternici atunci când suntem uniţi”, iar acest impuls poate alimenta „lupta noastră pentru echitate”. „Vom face mai mult decât să răspândim vestea – o vom striga de pe acoperişuri. Vom construi alianţe mai puternice şi noi colaborări inovatoare. Acţiunile noastre pot lua nenumărate forme: motivarea vecinilor să ofere transport în vederea tratamentului pentru un pacient cu cancer sau asigurarea faptului că la şcoala locală sunt oferite opţiuni alimentare sănătoase şi accesibile. Ne vom mobiliza prietenii, familia, colegii şi comunităţile, pentru că ştim că împreună putem realiza aproape orice.”, notează site-ul www.worldcancerday.org.

Tema zilei, în 2022, a fost „Îngrijire fără discriminare”. S-a dorit creșterea gradului de conștientizare cu privire la discriminarea care există în toată lumea, atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici și medii, și care costă vieți.

  • Este vorba despre mine și despre tine; este despre toată lumea
  • Rata de supraviețuire la copil este de peste 80% în țările cu venituri mari şi de 20% în țările cu venituri mici.
  • Peste 90% dintre oamenii care mor de cancer de col uterin locuiesc  în țările cu venituri mici și medii.
  • Cancerul ucide aproape 10 milioane de oameni pe an și aproximativ 70% dintre aceștia au 65 de ani sau mai mult.
  • În populațiile de refugiați, cancerul este diagnosticat într-un stadiu avansat.
  • Din cauza discriminării din sistemul de sănătate, screening-ul cancerului în rândul persoanelor transgender este mai scăzut decât în restul populației.
  • Există diferențe notabile în ceea ce privește rezultatele legate de cancer pentru pacienții din mediul rural și non-rural, chiar și în mediile cu venituri mari, cum ar fi SUA.

Conform datelor prezentate de site-ul amintit, această boală este a doua cauză de deces la nivel mondial. Cel puţin o treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, iar milioane de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an prin prevenţie, prin depistarea bolii în fază incipientă şi prin tratament.

Anual, 8.2 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza cancerului, din care jumătate prematur, la vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani, iar Ziua mondială de luptă împotriva cancerului dă ocazia de a sublinia importanţa unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media împotriva acestei boli.

Creşterea nivelului de educaţie şi al gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul pot duce la schimbări pozitive la nivelul individului, comunității şi al politicilor, astfel încât preocuparea pentru prevenirea, depistarea şi tratamentul cancerului să fie permanentă.

(w460) Ziua mondi

În România numărul persoanelor bolnave de cancer depăşeşte 100.000. Anual sunt înregistrate mai mult de 80 de mii de persoane care suferă de boli oncologice, şi aproximativ 50 de mii de oameni care mor din cauza cancerului, ţara noastră situându-se pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer uterin. Aceasta reprezintă cea de-a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere, între 25 şi 44 de ani. Potrivit OMS, aceasta se explică prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.

Începând din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România.

La 10 iunie 2015, plenul Senatului a adoptat două propuneri legislative, prin care 1 octombrie a fost declarată Ziua de luptă împotriva cancerului de sân, iar 4 februarie – Ziua luptei împotriva cancerului.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 februarie – Ziua luptei împotriva cancerului, la 13 octombrie 2015, aceasta fiind for decizional în acest caz. În expunerea de motive a actului normativ, se arată că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris.

La 10 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care are drept obiective promovarea echităţii şi integrarea controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare, creşterea nivelului de conştientizare şi de educaţie a populației privind cancerul prin mobilizarea guvernelor şi a oamenilor din întreaga lume, dar şi prevenirea acestei necruțătoare boli.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite