Îngheț la sol și brumă. Agricultorii se tem că valul de frig le-ar putea compromite culturile

27 martie 2023, 17:56

Valul de frig îi îngrijorează cel mai mult pe pomicultori și legumicultori. Dacă inițial s-au bucurat de încălzirea care a dus la înflorirea timpurie a pomilor, acum se tem că înghețul le-ar putea compromite recoltele.

Meteorologii au anunțat că, până la mijlocul săptămânii, în toată țara temperaturile minime vor coborî sub zero. Ceea ce înseamnă brumă și îngheț la nivelul solului.

În astfel de condiții, pentru a proteja culturile, specialiștii recomandă încălzirea solariilor peste noapte și acoperirea răsadurilor cu material textil. Iar livezile de pomi pot fi ferite de îngheț cu perdele de fum. Toate înseamnă însă costuri suplimentare.

În Harghita, valul de frig nu-i sperie pe localnici, care sunt obișnuiți cu iernile lungi.

Nu doar scăderea temperaturilor va fi o problemă, ci și vântul care va sufla năprasnic. În câteva regiuni, meteorologii au emis cod roșu, portocaliu și galben.

Există însă și oameni care se bucură și chiar profită de schimbarea bruscă a vremii. La malul marii există deja o comunitate de sportivi care au învățat să îmblânzească valurile. Pentru kitesurferi, această vreme e o invitație la distracție.

Totuși, vremea rece nu va persista, spun meterologii care se așteaptă la o nouă încălzire spre finalul săptămânii, în special în sudul și sud-vestul țării.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Weekend cu ninsori și vânt în cea mai mare parte a țării

Fermierii din Vrancea cer suspendarea sistemului antigrindină