Informații secrete declasificate. Israelul a confirmat oficial că a distrus reactorul nuclear sirian în 2007

21 martie 2018, 18:05

Informația a fost ținută secretă până în prezent, deși lideri politici americani și presa internațională au vorbit pe larg despre operațiune. Atacul aviației israeliene a avut loc în noaptea de 5 spre 6 septembrie 2007, după ce experții militari au ajuns la concluzia că reactorul va fi operațional până la sfârșitul anului.

Complexul se află în apropiere de Deir el-Zor, aproape de frontiera cu Irakul. Generalul Gadi Eisenkot, șeful Statului Major israelian, a făcut o paralelă cu distrugerea reactorului irakian Osirak, în 1981: „Mesajul atacului din 2007 este că Israelul nu va tolera construirea unei instalaţii care să reprezinte o posibilă amenințare asupra sa. Aşa a fost mesajul din 1981, acesta a fost mesajul din 2007 şi acesta este mesajul pentru toţi inamicii noştri.”

Aviația israeliană a folosit 8 aparate F 15 care au decolat de la doua baze si au folosit rachete inteleigente.

Gen. Mr. Amikam Norkin, comandantul aviației militare: „Imaginaţi-vă cum ar fi fost acum dacă exista un reactor nuclear operaţional în Siria. Istoric vorbind, a fost una dintre cele mai importante decizii din ultimii 70 de ani.”

Armata israeliană a primit, la sfârșitul anului 2004, informații că experți străini participă la dezvoltarea reactorului sirian. Decisivă a fost descoperirea că specialiști din Coreea de Nord ajută la crearea unei instalații care să producă plutoniu necesar pentru construirea de bombe nucleare. Complexul a fost distrus complet cu numai trei luni înainte să fie pus în funcțiune. În cei șapte ani de război civil în Siria, aviația israeliană a executat 100 de raiduri, majoritatea pentru distrugerea armelor livrate de Iran mișcării șiite Hezbollah.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite