INFOETNIC. Rasism în liceele din România. Dezbaterea este duminică, ora 11.00, la TVR INFO

Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici
Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici
9 iunie 2023, 16:32

Reprezentanții organizației spun că ies în stradă pentru că își doresc un sistem educațional incluziv, și nu unul ce instigă la ură împotriva minorităților.

Acest demers vine în urma unui chestionar online. Din 210 respondenți, 61,7% susțin că au fost martorii sau victimele unei remarci rasiste făcute de unul dintre profesorii lor și doar 17,6% afirmă că nu au auzit niciodată din partea profesorilor afirmații de genul “romii fură” sau “evreii sunt foarte lacomi”.

Cât de relevant este un astfel de demers, și ce mesaj transmite el în societate, dezbatem duminică, la INFO ETNIC. Invitații ediției sunt sociologi, filozofi, experti in respectarea drepturilor minorităților naționale din România experți, reprezentanți ai sistemului de învățământ românesc.

Dezbaterea live este duminică, 11 iunie, ora 11.00, la TVR INFO.

Potrivit unui comunicat emis de GirlUp România, prima organizatie de activism si egalitate de gen pentru elevii de liceu din Romania, “legislația României afirmă, în nenumărate articole, egalitatea cetățenilor și dreptul lor inalienabil de a nu fi discriminați, hărțuiți, abuzați sau umiliți în orice mediu s-ar afla. Această legislație este aplicabilă în special în sistemul de învățământ, fiind vorba atât despre drepturile omului cât și despre drepturile copilului. Din păcate, egalitatea și drepturile elevilor există doar pe foaie, deoarece instituțiile responsabile (Ministerul Educației și inspectoratele școlare din toată țara) pentru supravegherea, garantarea și sancționarea nerespectării lor ignoră și mușamalizează constant abuzurile și discriminările din școli.

Fiind o organizație dedicată tinerilor, primim zilnic mărturii din partea elevilor, mărturii în care aceștia ne relatează instanțe în care s-au confruntat cu: abuzuri și hărțuiri sexuale din partea profesorilor și colegilor lor, remarci transfobe și homofobe făcute de cadrele didactice de la clasă, discriminare rasială împotriva elevilor și elevelor rome, atingeri nepotrivite din partea paznicilor ce lucrează în cadrul instituțiilor de învățământ, etc.

Noile legi ale educației nu numai că nu adresează în niciun fel inegalitatea de gen, homofobia, transfobia, rasismul, abuzurile și discriminările ce au loc în școliile și liceele din România, ba chiar le încurajează, introducând posibilitatea de a da examenul de BAC la religie (care adesea este principala cauză pentru intoleranța manifestată împotriva minorităților sexuale și care, prin doctrina textelor creștin-ortodoxe, portretizează femeia ca fiind inferioară bărbatului).

Dorim ca sistemul educațional din România să fie unul care le permite tuturor elevilor să învețe și să fie evaluați în mod corect, indiferent de genul, etnia sau sexualitatea lor.

La discuție, alături de cele două gazde, Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici, vor fi prezenți: CIPRIAN MIHALI, filozof, CIPRIAN GRĂDINARU, sociolog, CĂTĂLINA OLTEANU, membră CNCD, prof. DELIA GRIGORE, președinte, Asociația Centrul Rromilor „Amare Rromentza”.

Despre relevanța unui astfel de demers discutăm duminică, 11 iunie, de la ora 11.00, la „INFO Etnic”, în direct la TVR INFO. Echipa emisiunii dă întâlnire telespectatorilor săi şi online, pe pagina de FaceBook Alte Minorităţi şi pe tvrplus.ro.

Întâlniri în direct cu telespectatorii, din cel mai mare studio al Televiziunii Române, dezbateri ample privind evenimentele majore din societatea românească ce au un impact şi asupra celor 20 de minorităţi naţionale. Astfel se poziţionează, din octombrie, emisiunea „INFO Etnic”, ce poate fi urmărită în fiecare duminică, de la ora 11.00, la TVR INFO. Jurnaliştii TVR Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici analizează, alături de invitații lor, cele mai importante momente din viaţa comunităţilor etnice care trăiesc pe teritoriul ţării noastre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite