Inflaţia, la cote dramatice în Turcia. În decembrie 2021 a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 19 ani

3 ianuarie 2022, 20:46

Turcia a fost evaluată la coada clasamentului economic din rândul ţărilor europene deoarece a avut cea mai mare inflaţie de pe continent şi a opta din lume. Costul consumului a ajuns la 13,58%, pentru prima oară un număr cu două cifre. Economiile cetăţenilor turci au scăzut dramatic. Creşterea accelerată a preţurilor şi scăderea lirei au dus la căderea nivelului de trai iar turcii stau la cozi pentru orice.

Bugetele casnice şi ale companiilor s-au prăbuşit, planurile de călătorii au fost anulate, iar oamenii înceară să mai taie din costuri.

Banca Centrală a anunţat că factori temporari au dus la creşterea preţurilor şi la fluctuaţii ale cursului valutar. Directorii instituţiei se aşteptau la o inflaţie mai mică dar s-au înşelat. Deşi preşedintele Erdogan a cerut guvernului să adopte măsuri pentru încurajarea exporturilor şi a creditării în dauna stabilităţii monedei şi a preţurilor. Criza l-a afectat şi pe şeful statului care a scăzut mult în sondaje înaintea unor alegeri cruciale care vor avea loc cel mai târziu la mijlocul anului viitor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite