Inflaţia, de neoprit. S-au scumpit gazele, combustibilii, energia electrică și alimentele

14 februarie 2018, 21:45

În plină iarnă, chiar dacă una blândă, s-au scumpit toate sursele de încălzire: cel mai mult gazele, dar şi energia electrică şi termică.

În Bucureşti, scumpirile le-au resimțit mai acut cei care folosesc gazele pentru încălzirea locuinţelor.

Apartamentul lui Costică Dinu este racordat la reţeaua de termoficare a Bucureștiului astfel încât a simţit mai puţin efectele scumpirii gazelor. Chiar şi aşa, aproape jumatate din pensie se duce acum pe facturi și taxe către stat, iar restul pe mâncare şi medicamente.

Dintre alimente, în ianuarie s-au scumpit cel mai mult fructele şi legumele, multe importate la un curs euro-leu în creştere.

S-au scumpit însă luna trecută şi carnea de vită, brânza şi untul. În schimb, ouăle s-au ieftinit, după creşterile spectaculoase de la finalul anului trecut.

Deocamdată, consumul a impulsionat deopotrivă inflația, care a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani. Dar și creșterea economică, de 7 la sută, de anul trecut, un record din 2008 încoace.

Pus în faţa noilor date, ministrul Finanţelor a spus că va discuta subiectul cu reprezentanții BNR.

Prognoza Băncii Naţionale arată o rată anuală a inflaţiei în creştere şi în următoarele luni, până la un maxim de 5% până la Paște, urmată de o temperare a scumpirilor în a doua jumătate a anului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă