Inflația în Germania a atins un nou maxim istoric în luna aprilie

Berlin
Berlin
28 aprilie 2022, 16:07

Conform datelor preliminare publicate la începutul săptămânii de Oficiul federal de statistică (Destatis), preţurile de consum au crescut cu 7,4% în ritm anual în luna aprilie, potrivit standardelor naţionale, până la cel mai ridicat nivel înregistrat de la reunificarea ţării, în 1990, şi peste estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 7,2%.

După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum din Germania au crescut cu 7,8% în ritm anual, de asemenea peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere de 7,6%.

Comparativ cu luna martie, indicele preţurilor de consum a crescut în luna aprilie cu 0,8% potrivit standardelor naţionale, şi cu 0,7% conform standardelor UE, peste estimările analiştilor, care mizau pe creşteri de 0,5%, respectiv 0,4%.

„După atacul Rusiei asupra Ucrainei, preţurile la gaze naturale şi la uleiuri minerale au crescut din nou în mod semnificativ şi au avut un impact considerabil asupra unui nivel şi aşa ridicat al inflaţiei”, se arată în analiza Oficiului federal de statistică.

Miercuri, Ministerul german al Economiei, a anunţat că prognoza de inflaţie pentru acest an a fost revizuită semnificativ în sus, până la 6,1%, de la 3,3%, cât se preconiza în ianuarie, urmând ca avansul preţurilor de consum să revină la un nivel mai sănătos, de 2,8%, în 2023.

În paralel, prognoza de creştere pentru acest an a fost revizuită în jos din cauza războiului din Ucraina.

Conform noilor prognoze publicate miercuri de Ministerul Economiei, produsul intern brut al Germaniei ar urma să înregistreze în acest an un avans de 2,2%, faţă de prognoza de 3,6% publicată în luna ianuarie, urmând să accelereze uşor la 2,5% în 2023, faţă de un avans de 2,3% cât estima la începutul anului.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite