Inflația crește, la fel și indicele ROBOR. Mugur Isărescu: ROBOR se menține la un nivel record mic

9 mai 2018, 20:17

Energia electrică, gazele și carburanții au împins cel mai mult inflația spre 5 % în ultimul an. Iar scumpirile din aprilie și mai o vor duce peste acest prag.

Mugur Isărescu, guvernator BNR: „Până spre toamnă, vom avea o relativă plafonare, deci prețurile vor fi extrem de calme, cu excepția celor din aprilie unde avem tutunul și cu ceva combustibili. […] În toamnă vor mai fi, ca în orice toamnă, creșteri mai mari de prețuri.”

BNR a majorat în urmă cu două zile dobânda de politică monetară la 2,5%, pentru a ţine sub control creşterea preţurilor. Măsura s-a reflectat însă în dobânzile la care băncile se împrumută între ele şi care influenţează ratele plătite de românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 2,73 la sută, un nou record al ultimilor trei ani și jumătate.

Mugur Isărescu, guvernator BNR: „ROBOR-ul se menține la un nivel record mic. […] Recordul la care vă referiți dvs este un ROBOR mic. […] Se poate spune și așa: nu că o să dea 100 de lei în plus, ci că în rata precedentă a fost cu 100 de lei mai mică.”

Analistii estimează că Robor va depăși 3% anul acesta.

(w500) Indicele R

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite