Inflația a scăzut ușor. Rata anuală a coborât la 3,9 la sută în august

11 septembrie 2019, 18:41

Cartofii sunt vedetele sezonului. Și în statisticile oficiale, care arată că s-au scumpit cu peste 16 la sută de la începutul anului. Dar și pe câmp, acolo unde recoltarea este în toi. Iar vremea le îngreunează munca agricultorilor.

Și ploile care nu au venit la momentul potrivit le-au stricat planurile cultivatorilor. Așa că acum, recolta diferă de la parcelă la parcelă.

În Harghita, producția medie din acest sezon este de 25 de tone la hectar, aproape la fel ca anul trecut. Iar de la producător, cartofii pleacă la un preț de un leu și 20 de bani.

De la începutul anului, cartofii și citricele au fost în topul scumpirilor. S-au ieftinit însă față de luna trecută cu 4 la sută. Și fructele proaspete s-au scumpit cu aproape 6 la sută față de finalul anului trecut. Dar în raport cu iulie, prețurile au fost mai mici cu 5,5 la sută.

La carburanți, creșterea totală a prețurilor a fost de 4,6 la sută, cu o ieftinire nesemnificativă în ultima lună. În aceste condiții, inflația a coborât la 3,9 la sută în august, față de iulie.

Banca Națională prognozează că inflaţia va creşte din nou în ultimele luni ale anului şi va ajunge la 4,2%.

Prețul cartofilor va crește, cel mai probabil, la iarnă, când un kilogram va fi vândut cu 1 leu și 50 de bani. În ultimii ani, suprafaţa cultivată cu cartofi în centrul țării a scăzut destul de mult, din cauza preţurilor mici şi a lipsei de forţă de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite